Schorsenerensalade met ansjovis

Bron: De keuken van MergenMetz met hulp van Smaakvrienden
500 gr vastkokende aardappelen (roseval); 500 gr schorseneren; bosje bieslook; ansjovispasta; 1 eetl mayonaise; 1 eetl goede olijfolie; 2-4 eetl azijn (naar keus); 3 eetl kappertjes (bij voorkeur op zout), gespoeld en grof gehakt

Schorsenerensalade met ansjovis.jpg1 april 2012
De laatste schorseneren uit de kuil in het bos. Ik heb deze allemaal in dit gerecht verwerkt en eigenlijk niet op het gewicht gelet. Ook niet zo v.w.b. de aardappelen. De verhoudingen op het oog gekozen en voor dit recept geschat. Dus u bent gewaarschuwd.

De inspiratie voor een salade vond ik in een Duits recept. Maar ik had lang niet alle ingrediënten in huis. Dus helpt Smaakvrienden. Dat is het leuke aan dit boek: je ziet in een oogopslag wat er allemaal bij – in dit geval: schorseneren – kan. Vooral omdat ik langer geleden twee tubes ansjovispasta had gekocht die me herhaaldelijk aankeken met de vraag: ‘Ga je nog wat met ons doen!?’

Het resultaat is een zeer smakelijke salade. Mrs. M was enthousiast. En dat wil wat zeggen.

Bereiding

Schil de aardappelen en zet op het vuur. (Uiteraard in een pan met water. Zouten hoeft niet. Er komt ansjovispasta door.)
Schil de schorseneren – het beste werkt: gootsteen met water, scheutje citroensap of azijn, met een beugeldunschiller onder water schillen, wegleggen in een pan met schoon aangezuurd water. Snijd de schorseneren in stukken van pakweg 3 cm.
Kook de schorseneren beetgaar. Al dente, dus. Een minuut of tien. Het  is wel een kwestie van opletten, want opeens zijn ze papperig.
Giet aardappelen af en laat afkoelen. Om sneller te laten koelen kunt u ze al in grotere blokjes snijden (blokjes die passen bij de schorseneerstukjes).
Giet schorseneren af en laat afkoelen.

Snipper de bieslook. Maak van wat ansjovispasta, mayonaise, extra scheut olie en azijn (wij gebruiken de kruidenazijn die ontstaat door het inmaken van de augurken) een dressing. Ansjovispasta naar smaak. Meng dit met de bieslook en de aardappel- en schorseneerstukjes.

Klaar.

OPMERKINGEN
1.   Voor de ansjovispasta kunt u natuurlijk ook wat ansjovisfilets uit pot of blik gebruiken en deze pureren dan wel met een vijzel fijnwrijven.
2.   Wij gebruiken altijd in zout gelegde kappertjes. Die moeten even worden gespoeld. Leg de gewenste hoeveelheid in een bakje water en ontdoe ze zo van het teveel aan zout. En dan even uit laten lekken.

Plaats een reactie