Selderijsalade

bron: Familierecepten van Felix Wilbrink, die het weer van Hugh Fearnley-Whittingstall heeft

150 gr bleekselderij, stengels overdwars heel dun gesneden; 150 gr knolselderij, schillen en julienne gesneden (dunne reepjes, bijv. met een mandoline); 100 gr walnoten; 50 gr rozijnen; 2 sinaasappels, alleen sap; 2 zurige appels (bijv. granny smith), julienne gesneden; peper en zout; keuze: scheutje olijfolie of 5 eetl mayonaise; optioneel: scheut sherry

Snijd de appels met schil het laatst in reepjes, want die verkleuren heel snel. (Uiteraard niet het klokhuis e.d.)

selderijsaladeDoe de rozijnen met het sinaasappelsap en een scheut sherry in een pannetje, breng langzaam aan de kook. Vuur uit en laat een uurtje intrekken. Dan afgieten. De sinaasappelsap kan voor wat anders worden gebruikt.
Rooster de walnoten een minuut of vijf op een bakplaat in de oven op 180o C. Af laten koelen en dan grof hakken of gewoon met de hand fijnknijpen.

Meng in een ruime kom de bleekselderij, knolselderij, appel, walnoten en rozijnen. En een beetje sinaasappelsap. Wij hadden geen mayonaise meer en kozen voor olijfolie.
Koel wegzetten en de volgende dag nog lekkerderder.

Dit is, ook zonder mayo en met slechts een klein scheutje olijfolie, een uitstekende salade. We maakten uit het boek van Wilbrink voorts de eiersalade, fijne linzensalade en de zuurkoolsalade.

19 december 2015
Vandaag is onze familiedag. Tussen Sinterklaas en Kerst. Met vijf kinderen en hun partners is het schier onmogelijk om ze op een feestdag allen bijeen te krijgen. Dus organiseren we een à twee maal per jaar iets tussendoor.
Gisteren heb ik met Sopheak (met k, die niet wordt uitgesproken omdat ze in Cambodja nooit de laatste letters van een woord uitspreken), diverse salades gemaakt die in het seizoen passen.
Dat is nu niet zo moeilijk. Met deze warme decembermaand tiert bijvoorbeeld de peterselie nog weelderig in de moestuin.

 

 

Plaats een reactie