Een makkelijk te maken ovenschotel met veel shiitakes. Heel erg lekker.
- 750 gram shiitakes
- boter of beter: ghee
- 2 stuks ui fijn gesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst (15 min tevoren)
- 3 stuks eieren
- 100 ml room (slagroom)
- 200 gram Parmezaanse kaas fijn geraspt
- peper en zout
- 1 mespunt piment
-
Pluk de shiitakes, verwijder de stelen en snijd ze in repen dan wel halve of derden van repen. Wij gebruikten vrij grote shiitakes
-
Verhit een fikse lik boter in een ruime koekenpan. Smoor de gesnipperde ui erin. Breng onderwijl water aan de kook.
Verwarm de oven voor op ca. 200 graden Celsius. -
Als het water kookt, de pasta erin doen.
Als de ui glazig wordt, doe de knoflook en shiitakes in de koekenpan. Bak het zachtjes, schep af en toe om. -
Ondertussen de room en de eieren in een beker mengen en los kloppen. Doe daar een snuf zout, mespunt piment en lekker wat vers gemalen peper door. En de helft à tweederde van de kaas.
-
Giet de pasta af, laat even in een vergiet lekker uitdampen zodat het niet te nat is. Kieper het daarna door de shiitakes in de koekenpan en meng door elkaar.
-
Doe het mengsel in een ovenschaal. Giet de eiroom eroverheen, even schudden opdat het zich goed verdeelt. Strooi de rest van de kaas erover.
-
Zet in de oven. Een kwartier, twintig minuten. Tot de kaas bruin wordt, anders even de bovengrill aanzetten.
Hoe groter de shiitakes, hoe lekkerder. Vinden wij.
4 maart 2019
Mrs. M is gek op shiitakes. Door het relatief zachte weer – ze bloeien vanaf pakweg 6 graden – hebben we er veel op de stam. Hoe groter, hoe lekkerder, weten we. Het is dan net vlees.
Ik wilde al een lange tijd “hamburgers” van rode kool en linzen maken. Maar mrs. M zei: “Moeten we niet shiitakes eten.”
“Maar ik wil ze groter laten worden.”
“Straks eten de dieren ze,” verweerde ze zich. Het was duidelijk wat ze wilde eten.
“Daarom staan de stammen verticaal, misschien eten ze de onderste,” antwoordde ik.
Maar toen mrs. M ging sporten plukte ik een pakweg 400 gram. Voor ons tweeën. Toen ze een uur later thuis kwam, was het precies gereed. Een mooi bruin kaaskorstje.
Een verrukkelijk gerecht.