Op het eerste gezicht een bizarre combinatie, maar intrigerend en erg lekker!
- 250 gr peultjes kopje en kontje eraf getrokken
- 2 stengels rabarber geschild/velletje eraf
- 4 eetl fijne suiker
- 1 vanillestokje
- 1 kropje sla
- 2 eetl notenolie goede kwaliteit
- 1 eetl frambozenazijn goede kwaliteit is belangrijk
- ½ eetl honing (vloeibare)
- water
- peper & zout
-
Breng een pan water aan de kook met een beetje zout erin. Blancheer de peultjes, hooguit een minuut. Overscheppen in een kom koud water, afgieten en uit laten lekken.
-
Maak de sla schoon en was het. En droog het (voorzichtig met een slazwieper). Zet apart.
-
Snijd een halve rabarberstengel af en houd die even apart. De andere 1⅓ stengel in balkjes of plakjes snijden. Balkjes is wel leuk.
-
Neem een koekenpan, laat daarin 2 eetlepels suiker smelten. Een klein scheutje water helpt daarbij.
-
Op niet al te hoog vuur de rabarberblokjes in de suiker karamelliseren. Wentel ze wat, en neem ze er snel uit. Even op een bord/plank koud laten worden. Ze mogen niet uiteenvallen. Geen rabarbercompote.
-
Maak een dressing van de notenolie, de frambozenazijn en honing. Misschien een beetje peper erdoor.
-
Schik de slablaadjes op de borden. Het moet een beetje vlak blijven. Giet de dressing erover. Drapeer de peultjes erover. (Soms zijn ze nog te nat, droogdeppen met een schone theedoek helpt.) En leg de rabarberbalkjes er ook bij.
-
Van de ½ rabarberstengel slierten snijden. Een dunschiller is dan erg handig,
-
Meng de overgebleven twee eetlepels suiker met het merg van het vanillestokje. Even goed mengen, want het merg is in eerste instantie klef.
-
Wentel de rabarberslierten door deze ware vanillesuiker. Drapeer de slierten ook op het bord.
-
Serveer!
In het oorspronkelijke recept staat twee eetlepels vanillesuiker. Daar hebben wij 2 eetlepels en een vanillestokje van gemaakt.
We gebruiken meer sla. Het oorspronkelijke recept heeft een blaadje ijsbergsla p.p.
27 juni 2019
We zeggen dat zowel het asperge- als het rabarberseizoen per Sint Jan eindigt. Rabarber kan nog t/m de eerste week juli worden geoogst.
En er is nu een overvloed aan peultjes. Dit recept had ik al lang geleden gevonden en telkens niet gemaakt, want het tijdsbestek is de periode waarin je nog rabarber kan oogsten èn de peultjes oogstbaar zijn. Nu dus!