Slarisotto

bron: BBC Food (Hugh Fearnley-Whittingstall)

(Voor 5-6 personen:) 2-4 verschillende kroppen sla, afh. van grootte; 1 l groentebouillon; 350 gr arboriorijst; 3 eetl olie; 1 teen knoflook, fijngehakt; 2-3 sjalotten, fijngehakt; peper & zout; 100 gr erwten (doperwten, kapucijners, uit te grote peultjes); 12 lenteui, 1cm diagonaal gesneden; klont boter; Parmezaanse kaas, vers geraspt

Maak de sla schoon, gooi de slechte delen eruit en scheur de rest in grove stukken.
Breng de bouillon aan de kook.
Neem een kasserol (grote braadpan met dikke bodem) en fruit de sjalotten in de olie. Als ze zacht beginnen te worden, de knoflook toevoegen. Roerbak gedurende een minuut of twee; het mag niet bruin worden.
Doe de rijst erbij en roer goed door tot elke korrel geolied is. Doe het vuur laag en voeg een flinke scheut bouillon toe. Roer door.
Slarisotto - breedRisotto maken is niet moeilijk, het verdient aandacht: laat het geheel zachtjes koken en roer regelmatig om te voorkomen dat de rijst aan de bodem koekt. Als het meeste vocht is opgenomen, weer een nieuwe scheut toevoegen. Tot de rijst beetgaar is. Dus niet door en door, maar het moet een heel klein beetje ‘harde kern’ hebben. Het hele proces duurt ca. 20 minuten. Bedenk: risotto moet kruipen! (D.w.z. een schep op een bord mag heel langzaam in elkaar zakken.)


Slarisotto - bordNa 15 minuten risotto koken, als de rijst bijna goed is, de sla, erwten en lenteui toevoegen. Roer het goed door de rijst. In het begin lijkt het dat er veel te veel sla in zit, maar dit slinkt behoorlijk en geeft haar vocht af aan der rijst.

De risotto is klaar als de vloeistoffen zijn opgenomen. Voeg een klont boter en wat Parmezaanse kaas toe.
Opdienen.


3 juli 2008
Switchen van het seizoen. De sla die staat schiet of gaat schieten. Nieuwe sla wordt gezaaid en geplant. Oude moet worden opgeruimd. En dit is een fraai recept. Met een koolrabisalade erbij.


5 juli 2016
Acht jaar later? Nooit meer tussendoor gemaakt? Geen idee. Mrs. M was sporten en ik was laat terug uit Veenhuizen, van De Tuinen van Weldadigheid, waar ik samen met Jan Velema van De Zaderij op bezoek was. Maar ik kon, voor mrs. M thuis was, deze risotto maken. En nu met de foto’s, die er in 2008 nog niet waren. Dat heet vooruitgang.
Mrs.M was zeer te spreken over deze risotto.
In tegenstelling tot 2008 doet de sla het in het nogal gematigde begin van de zomer uitstekend. Maar de komende dagen stijgt de temperatuur tot boven de 21 tot wel 27 graden. Dus ook dan zal het ‘einde sla’ worden.


OPMERKINGEN
1)    Niet te veel sla. En dat is erg moeilijk. Ik heb 3 kleine kropjes gesloopt op ca. 150 gram rijst. Enfin, je eet wel groenten.
2)    Zorg ervoor dat de risotto voor je de sla erbij doet aan de drogere kant is, dus dat er niet kort ervoor een scheut bouillon bij is gedaan. Er komt namelijk vrij veel vocht uit de sla. Meer dan dat ik had verwacht.

Plaats een reactie