Snijbiet met olijven en citroen en vis

bron: Bon Apetit 1/2013 en een pietsie anders

1 citroen, BIO, ½ theel korianderzaad; ½ theel komijnzaad; ¼ theel rode pepervlokken; olijfolie; fikse bos snijbiet (er is nooit genoeg groenten); 1 sjalot, gesnipperd; 2 eetl zwarte olijven, zonder pit, in plakjes;  peper & zout uit de molen; 4 visfilets (stevige witvis), met huid

De idee is dat de snijbiet wordt gemengd met citroen en olijven en dat de vis op de huid wordt gebakken, met kruiden ingewreven.


Citroen
Kook de citroen ca. een half uur. Leg er een schotel op, want anders gaat het ding drijven. De citroen is klaar als ie erg zacht is – test dit door er een keukenmesje in te prikken.

Vis de citroen uit het water, snijd hem doormidden en laat afkoelen.

Heel zacht, dat zie je er niet aan af.

Snijbiet
Trek het blad van de stelen, verwijder dikke nerven. (Stelen kunnen voor andere gerechten worden gebruikt.) Was het blad drie keer. Dan is het schoon, zeggen “ze”. Laat uitlekken. Scheur de bladen in kleinere stukken.


Kruiden
Rooster de komijn- en korianderzaden in een droge koekenpan, tot ze goed bruin zijn en geuren. Dat duurt een paar minuten. Vijzel ze fijn – of gebruik een kruidenmolen (of koffiemolen – lees dit).


Terug naar de citroen
Schep het pulp uit de helften en wrijf dit, boven een kom, door een keukenzeef. Verwijder de pitten. De schil van de twee halve citroenen fijnsnijden en met het gezeefde pulp èn de zwarte olijven, vermengen. (Dit gaat straks door de snijbiet.)


Verwarm een koekenpan met een scheut olie om de vis in te bakken. Verwarm een wok of stevige pan (kasserol) met olie om de snijbiet in te bakken.

Wrijf de vis in met het kruidenmengsel en wat peper en zout.
Doe de sjalot in de olie in de wok/pan en bak ze glazig. Onderwijl de visfilets in de andere koekenpan op de huid bakken.
Doe wat rode pepervlokken in de pan bij de sjalot en vrij snel daarna snijbiet erbij. Schep om. Als niet in één keer alle snijbiet er in kan, dan even wachten tot de eerste portie is geslonken. Het voortdurend omscheppen is belangrijk.
De vis mag, op de huid, flink bruin worden. Op het laatst even omkeren.
Doe wat – misschien niet alles – van de citroen-zwarte olijven door de snijbiet. Breng op smaak met peper en zout. Misschien nog wat rode pepervlokken erbij? (Pas op, het wordt snel te scherp.)

Schep de snijbiet op de borden en drapeer daarop een stuk vis.


11 juli 2017
Arwen logeert even, morgen is Pieternel jarig en daar gaan we dan ‘s morgens heen. Ik had nog drie stukken kabeljauw, gevacumeerd en ingevroren. Komt nu goed uit, we zijn met zijn drieën.
Arwen is synoniem aan ‘geen knoflook’ dus die hebben we vervangen door een sjalot.
“Missen jullie nu de knoflook?” vraagt ze parmantig, terwijl we eten.
Nee, niet echt. Maar mèt knoflook….

Een smakelijk gerecht dat, vanwege de citroen en olijven, wel Marokkaans aandoet.


OPMERKINGEN
1) Bij gebrek aan heel koriander- en/of komijnzaad kan natuurlijk ook poeder worden gebruikt.
2) In plaats van de sjalot, mag (dus) ook een teen fijngehakte knoflook worden gebruikt.

 

 

Plaats een reactie