Snijbiet- of spinazieschotel met mozzarella en gehakt

Zo medio juni is er al van alles te oogsten. Volop sla, de eerste peultjes, kleine courgettes, asperges, rabarber, vroege worteltjes, koolrabi en snijbiet (spinazie is alweer geweest). Van die laatste hebben we zes meter staan, dus dat is er altijd volop. En het hoeft ook niet snel te worden geoogst. Dus als een van de andere groenten even moet wachten, of we zijn ‘elke dag sla’ even zat, vallen we graag terug op snijbiet. Zachter van smaak dan spinazie.
Wij eten niet veel vlees, maar àls dan is het van onze eigen varkens (soms moet er een worden geslacht) of schaap, een zwartbles. Bas Rodenburg woont min of meer achterons en fokt dat zeldzame ras. Naast de mannelijke lammeren moet er ook af en toe een ouder dier naar de slacht. Gelukkig denkt iedereen dat schapenvlees niet lekker is, dus wij genieten ervan.

Waarom is dit een florentine? Lees hier het verhaal erover.

Florentine met mozzerella en gehakt
Voorbereiding
1 uur
Kooktijd
45 min
Totaal
1 uur 45 min
 

Zeer smakelijke schotel met onder en boven gehakt en in het midden een laag spinazie of snijbiet met mozzarella.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 personen
Ingredienten
Voor het gehaktmengsel:
  • 60 gr gehakt runder of schaap
  • 400 gr tomaten in stukjes (uit blik)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 teen knoflook geperst
  • 100 ml groentenbouillon
  • peper uit de molen en zout naar smaak
Voor de snijbiet of spinazievulling:
  • 800 gr spinazie of snijbiet (snijbiet zonder steel)
  • 2 st eieren
  • 250 gr mozzarella di bufala in plakjes
  • handje Parmezaanse kaas vers geraspt
  • paneermeel
Bereiding
Gehaktsaus
  1. In principe kan deze gehaktsaus voor van alles worden gebruikt. Dus u kunt er meer van maken en wat invriezen voor een pastasaus.
  2. Pel en pers de knoflook meteen aan het begin en leg apart. Het is namelijk zo dat dan het meeste gezondheidseffect wordt bereikt. Hakken of persen en dan meteen in de hete pan doen is veel minder goed. Lees dit boek. 
  3. Neem een stevige pan (kasserol) en bak het gehakt rul uit. Dus met een houten lepel telkens los maken. Begin op laag vuur. Als het te weinig vet bevat, dan een scheutje arachideolie (smakeloos en kan hoge temperaturen hebben) erbij doen. Vuur hoger om het te laten bruinen.
  4. Doe de tomaten met al het vocht erbij, de tomatenpuree, de bouillon en de knoflook. Roer goed door, breng aan de kook, en laat op laag vuur een twintig minuten sudderen. Het moet een niet te natte massa worden.Vuur uit, wegzetten.
Spinazie- of snijbietlaag
  1. Trek het snijbietblad van de stelen. Bewaar de stelen voor bijvoorbeeld een gratin. Ze blijven erg lang goed in een plastic zakje in de groentenla van de koelkast. 
  2. Was de snijbiet- of spinaziebladen. Drie keer wassen is schoon. Ondertussen brengt u een ruime pan met een laag water aan de kook.
  3. Kook het groene blad vijf minuten of iets langer, het moet wel gaar zijn. Afgieten en met koud water terugkoelen. Laat het een poosje in een vergiet of zeef uitlekken. Knijp voorzichtig uit.
  4. Hak het blad fijn. Meng het vervolgens in een kom met wat paneermeel en de eieren. Goed mengen, gebruik een vork om het bladgroen weer los te maken. Proef af en meng er wat peper en zout door.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Het opbouwen van de schotel
  1. Neem een niet te grote ovenschotel. Spreid de helft van het gehaktmengsel als een laag onderin.
  2. Verdeel het snijbiet- of spinaziemengsel gelijkmatig over de gehaktlaag. 
  3. Leg de plakken mozzarella erover en strooi de Parmezaanse kaas erover.
  4. Dek af met de andere helft van het gehakt. Strijk glad. Doe er een vel alufolie over en schuif gedurende 25-30 minuten in de hete oven.
  5. Eet smakelijk. Er hoeft echt geen rijst, pasta of aardappel bij.
Opmerkingen

We noemen hier spinazie– en snijbiet, omdat dat de meest voor de hand liggende groenten zijn. Maar er is, zeker in het vroege voorjaar, niets mis met Brave Hendrik, zevenblad of paardenbloemblad. Al dan niet gemengd.

 

Plaats een reactie

Waardering