Spaghetti met courgette en kappertjes

Spaghetti met courgette en kappertjes
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
25 min
Totaal
1 uur 10 min
 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 personen
Auteur: The River Café Cookboek Easy
Ingredienten
 • 600 g courgettes;
 • 400 g tomaten;
 • 5 eetl kappertjes gespoeld;
 • 2 gedroogde chilipepers verkruimeld;
 • 2 eetl oregano gedroogde;
 • 3-4 tenen knoflook fijngehakt; olijfolie;
 • 3 eetl witte wijnazijn;
 • 280 g spaghetti;
 • zout;
 • optioneel: een paar lepels verse oreganoblaadjes; 
Bereiding
 1. Maak de courgettes schoon en ontdoe ze van kop en kont (de lelijke delen). Snijd ze in lange repen van ca ½ cm x ½ cm doorsnee. (Een mandoline doet wonderen.)
 2. Strooi er zout over en leg ze een half uur in een vergiet om uit te lekken.
 3. De tomaten snijdt u n grove brokken en haalt het vocht met de pitjes er uit. Laat dit door een zeef uitlekken boven een kom, het tomatenvocht gaan we zo weer gebruiken.
 4. Het vocht mengen we met de brokken tomaten, de chilipeper, gedroogde oregano, de knoflook en de kappertjes, de witte wijnazijn  en een paar eetlepels olijfolie. Zet weg om het mooi te laten intrekken.
 5. Ondertussen zet u een pan water op om straks de spaghetti in te koken. Neem ruim water.
 6. De slierten courgette spoelt u nu af (anders blijft er te veel zout achter) en dept ze droog op en met een schone thee- of handdoek.
 7. Neem een ruime, stevige koeken en verhit een goede scheut olie. Bak hier in de courgetteslierten tot ze beginnen te bruinen. Schep af en toe om. Slierten met weinig schil kunnen papperig worden, dat is niet erg.
 8. (En ondertussen kookt het water en heeft u de spaghetti in die pan gedaan.)
 9. Kiep vervolgens het bakje met de tomatenmassa in de koekenpan bij de slierten courgette en schept het goed door.
 10. Vuur uit c.q. pan van het vuur halen.
 11. De gare spaghetti (al dente – dus met een beetje beet) giet u af en mengt dit met de groenten.
 12. Schep op de borden en serveer! (U kunt er dan nog wat blaadjes verse oregano over strooien voor de leuk.)
Opmerkingen

Pas op met gezouten kappertjes, als u die niet een tijd lang in (een paar maal ververst) water laat ontzouten kan het maal aan de zoute kant worden. Wij hebben daarom geen zout aan het kookwater van de pasta toevoegd en überhaupt geen zout. Het was op het randje, maar zijn misschien wat royaler met de hoeveelheid kappers omgesprongen.

1 augustus 2016
Deze tijd is het tomatentijd en courgettetijd en komkommertijd. Dus dit recept uit de archieven opgedoken en eens gemaakt. Smaakte bijzonder goed, mrs. M was tevreden. Maar zie Opmerkingen.


2 juli 2018
Alles is vroeg dit jaar. Na een slappe december en januari, waarbij we ons afvroegen of het ooit nog zou vriezen, vroor het heel februari. Maar daarna werd het warm. Met een kleine onderbreking tot op heden temperaturen tot wel dertig graden. Te warm om tomaten te telen. Maar deze hadden we gekocht – sorry. Afgelopen vrijdag verzorgden we een maaltijd en daarop stond de salade van penne met peultjes. En daar hoort tomaat in. Maar de peultjes waren alweer voorbij: erwten. Dus hebben we een achttal roma-tomaten over.

Plaats een reactie

Waardering