Spitskool met gehaktrijst

bron: Internet

400 gr rijst; 400 gr gehakt (varken of rund); 750 gr spitskool, gehalveerd, kern eruit, fijne repen gesneden en gewassen; 1 ui, grof gesneden; 1 eetl scherpe kerriepoeder; 1 theel. djinten (komijnpoeder); 1 theel. laos (poeder van galangawortel / Thaise gember); peper & zout; 1 tablet groentebouillon; ketjap

Een snelle en gezonde maaltijd.
Kook in een aparte pan de rijst met het (halve) bouillonblokje gaar; giet af c.q. het is meteen droog.
Neem een stevige pan, bijv. gietijzeren braadpan (kasserol). Bak het gehakt rul. Doe de ui erbij en bak even door. Voeg de kool – evt. in porties, het slinkt snel – met de kruiden toe. Schep regelmatig om. Doe na kwartier de rijst erbij. Maak het geheel op smaak af met de ketjap. Serveer hier een frisse salade bij.


17 september 2008
Er staan nog twee filderkrauts in de moestuin. Die zijn niet tot zuurkool verwerkt. Ik had ze toen laten staan, want verse spitskool is niet te versmaden. Maar was ze ook weer vergeten. Tot vandaag.

Met komkommersla. Simpel en fris.


24 augustus 2017
Vandaag zuurkool gemaakt. Mooie oogst filderkraut dit jaar. Het grote vat is helemaal vol. Iets van 11,5 kg erin gestampt. We hadden nog wat – gestampte – spitskool over. Dus na negen jaar dit gerecht weer gemaakt en (dus) foto’s toegevoegd.


OPMERKINGEN
1) Kan natuurlijk ook met fijn gesneden witte kool.
2) De ketjap hebben wij later, op bord een beetje over de hap gedaan. Het is niet per sé noodzakelijk.
3) Ketjap vervangen door sojasaus mag ook

Plaats een reactie