Spaghetti met sla en pijnboompitten

Spaghetti con lattuga e pinoli

Een zeer eenvoudig en smakelijk gerecht uit de Italiaanse keuken: pasta (spaghetti) met sla. En pijnboompitten. En tomatensaus.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Auteur: Diletta
Ingredienten
  • 280 gr droge spaghetti
  • 1 st fikse krop (Romeinse) sla of 2 kleine (bijv. little gem)
  • 1 st ui, gesnipperd
  • 60 gr ansjovis (uit potje, op olie), uitgelekt en klein gesneden/gehakt
  • 400 gr tomatensaus (passata)/ staafmixer in een blik 🙂
  • 20 gr pijnboompitten
  • vers basilicumblad
  • olijfolie
  • peper uit de molen en zout
  • wat Parmezaanse kaas, vers geraspt
Bereiding
  1. Sla wassen, uit laten lekken en in reepjes snijden.

  2. Smoor de ui alvast een beetje in een ruime, stevige pan (of wok) met wat olijfolie. Voeg hier de ansjovis en de pijnboompitten aan toe. Bak het geheel een paar minuten, tot het wat bruint.

  3. Voeg de sla toe en roerbak tot het zacht is.

  4. Giet de tomatensaus erbij, breng op smaak met wat (gescheurde) blaadjes basilicum, zout en peper.

  5. Doe het deksel op de pan en laat het nog ongeveer 20 minuten stoven. Roer af en toe.

  6. Ondertussen kook je de spaghetti (minuut of 10?). Giet af en breng over in de pan met de saus. Meng goed.

  7. Laat 1 à 2 minuten op smaak komen en haal van het vuur.

  8. Schep lekker heet op de borden en strooi er vers geraspte Parmezaanse kaas over.

Opmerkingen
  • Je kunt de peper vervangen door een wat (droge) chilipeper.
  • Je kunt een handje gewelde rozijnen toevoegen.
  • Begin juni zijn er uit eigen tuin of kas nog geen verse tomaten. Gebruik dan (BIO) tomaten uit blik. Die zijn namelijk rijp ingeblikt. Kastomaten in de handel worden onrijp geplukt en kleuren weliswaar rood, maar de voedingswaarde is beduidend geringer dan die van rijpe tomaten. Dus we raden aan: òf eigen rijpe tomaten, òf tomaten uit blik.

10 juni 2025
Met het warme voorjaar en nu de laatste weken, wat regenachtig weer, is er veel sla. De kleine bindsla, little gem, maar ook de Gloire de Nantes, het oude ras dat we uit de zaadbank hebben om te vermeerderen (dat doen we in de kas), barst bij wijze van spreken uit haar krop.
Pasta en sla, de Italianen weten het wel. Dit is snel gemaakt en, belangrijk, smakelijk!

Plaats een reactie

Waardering