Verwarm de oven voor op 180o C.
Vet twee bakvormen in met boter en bestuif ze daarna in met bloem. Of vouw er bakpapier in, dat u over de randen laat hangen. Makkelijk om het brood uit de vorm te krijgen.
Neem een kleine kom en meng de walnoten, maanzaad, citroenrasp en gember. Zet apart.
Meng in een andere kom het volkorenmeel, gist, bakpoeder, zout, kaneel en kerriepoeder. Zet apart.
Neem een grotere beslagkom. Maak met een mixer de boter los. Doe de suikers erbij en mix het geheel glad. Voeg de eieren er een voor een aan toe, voeg de vanille toe en uiteindelijk de courgetterasp. Meng dat laatste met de hand of met de mixer in de langzaamste stand.
Voeg beetje bij beetje het meelmengsel toe. Al mixend op de laagste stand – of met de hand.
Op het laatst het maanzaadmengsel met de hand er doorheen roeren. Bewaar een beetje voor bovenop het brood.
Let erop dat u het beslag niet te zeer mixt, waardoor het dun wordt. Het moet een dik, traag, zwaar beslag zijn.
Verdeel het beslag over de bakvormen en strijk het glad. (Doe er nog wat maandzaad-noot-mengsel over.) Bak gedurende 45 minuten. Niet langer, dan wordt het te droog.
Haal uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
30 juli 2008
Waarom maakt een mens courgettebrood? Courgette an sich heeft, zeker in brood, geen toegevoegde smaak. Enfin. Jaren geleden heb ik met Jolien diverse courgettebrood-recepten geprobeerd. We vonden ze stuk voor stuk niet bijzonder. Dus ik heb jarenlang geen courgettebrood meer gebakken. Tot nu. Tot dit recept op 101 Cookbooks stond. Ik dacht: toch weer even proberen.
Het is een smakelijk brood. Eigenlijk meer een cake. Leuk om te zien: geel van citroenrasp, het groen van de courgetteschil, walnoten, stukjes gember. Het maanzaad mag van mij weg of minder.[31 juli: goed afgekoeld is het nog lekkerder dan warm uit de oven.]
2. Ik heb echte vanille gebruikt; 1 stokje in de lengte doormidden en dan uitschrapen.
3. Ik heb geen notenmengsel bewaard voor bovenop het brood. Had wel zo leuk gestaan, denk ik.
4. Mijn brood is minder donker dan dat van Heidi (101 Cookbooks). Wel even groot. Ik vermoed dat dit komt omdat ik geen bruine basterd suiker erdoor heb gedaan. Ik vond het met al die suiker en gember al zoet genoeg. Maar dus minder bruin. Kijk maar.