Spelt-erwtensalade

Spelt-erwten of tuinbonensalade
Voorbereiding
1 d
Kooktijd
1 uur
 

Heerlijke zomerse salade met de erwten of tuinbonen die voorhanden zijn.

Gang: Salade
Keuken: Internationaal
Auteur: 101 Cookbooks en dan anders
Ingredienten
 • 6 cups spelt (NL), farro (IT), Dinkel (DE)
 • ¼ cup bieslook fijn gesnipperd
 • 4 handen gemengde sla (eikenblad, frisee, rucola)
 • 1 scheut sinaasappel-Parmazaan vinaigrette
 • 10 st bosui/lente-ui in kleine ringetjes
 • ¼ cup feta (echte) verkruimeld (niet te fijn)
 • 4 cups erwten of (tuin-)bonen
Bereiding
 1. Spelt kan met de grove korrel of in gepolijste vorm worden gekocht (bijv. bij een molen).

  Pure spelt kan je drie kwartier tot een uur koken in gezouten water, totdat ze gaar is en er nog wel een beet is – dus test regelmatig. Of je weekt het een nacht in ruim water en kookt het ca. een kwartier.

  Gepolijste speltkorrels moeten ca. een half uur worden gekookt. Afgieten en wegzetten.

 2. Dop de erwten en/of tuinbonen.

 3. Verwarm de oven op 180o C of gebruik straks de grill.

 4. Kook de verse erwten of kapucijners een halve minuut in ietwat gezouten water. Giet af en laat uitlekken. Gebruikt u diepvries doperwten, laat ze dan alleen ontdooien.

  Tuinbonen iets langer koken, maar ze moeten een beet houden.

 5. Erwten dan wel tuinbonen afgieten en goed uit laten lekken. Dan koelt het ook meteen af.

 6. Als ze dik genoeg zijn; snijd de tien lente-uien in de lengte doormidden. En anders heel gouden. Meng ze met wat olijfolie, strooi er wat zout over en rooster ze, gedurende een half uur of tot ze bruin beginnen te worden, in de oven (op bakpapier) op 180o C.

 7. Als alles afgekoeld en uitgelekt is, meng de spelt met de erwten c.q. kapucijners of tuinbomen en de vinaigrette voorzichtig en goed door elkaar. Meng de bieslook erdoor en sla erdoor. Dit maal voorzichtig, want gekneusd groen staat niet fraai.

  Op smaak brengen met nog wat vinaigrette en zout.

  Serveer in een schaal met de geroosterde lente-ui en gebrokkelde kaas eroverheen.

Opmerkingen
 • 1 cup = 1 volle mok (dus niet een klein koffiekopje, alhoewel dat ook mag, want, inderdaad, het gaat om de verhouding)
 • Speel met de hoeveelheden.
 • In het originele recept worden doperwten gebruikt (vers of diepvries) en gele splitererwten. Dat hebben wij eruit gelaten. Maar als je het toch wilt:

  Kook de gele spliterwten (verhouding 1 mok water op ¼ mok erwten, dus 1½ cup erwten betekent 6 cups water). Dit is een aangelegenheid die enige aandacht verdient, want voor je het weet heb je gele erwtensoep. Ze moeten nog wel stevig zijn. Kook 20-30 minuten. De spliterwten zullen hun velletje kwijtraken en het lijkt een gele brei. Maar dat komt goed – tenzij u echt te lang hebt gekookt. Dus door een zeef afgieten en uit laten lekken.

 • Zelfs de bosui is niet nodig, maar wel lekker

De lenteuien zijn er hier (nog) niet op

18 juli 2019
Zouden we het niet meer hebben gemaakt in de afgelopen elf jaar? Kan.
We eten vanavond met zijn elven. Een paar dagen geleden zag ik de erwtenstruiken van Kola vol met verrukkelijke kapucijners hangen (kreukerwten, maar dat is een detail). Dus ik had mij voorgenomen deze salade te maken. Toen ik echter ze rond het middaguur wilde plukken, hadden de vogels toegeslagen. Merels? Er bleef een klein deel over. Dus geswitched naar tuinbonen (ras: Mrs. Griefs Brown Flowered). Ook heel lekker.

25 juli 2008
Een van de salades in een serie van drie. (De lente-ui rust nog in de koelkast. Die was ik vergeten te roosteren.) De andere salades waren: de rode rijst-quinoa salade en de pennesalade met rucola, basilicum en tomaat.

Plaats een reactie

Waardering