Betrekkelijk eenvoudig te maken gerecht van kikkererten met grove spinazie (of wild groen, als paardenbloemblad) op zijn curries gekruid. Met erop een hard gekookt ei.
- 2 st eieren hardgekookt, gehalveerd
- 2 theel komijnzaad
- 1 theel mosterdzaad
- 2 eetl curry poeder
- 1 theel knoflook geperst (kwartier tevoren)
- 1 theel gemberpoeder of stuk verse gember, geperst als knoflook
- 400 gr tomaten gehakt of door de vingers geknepen
- 400 gr kikkererwten (ca. 225 gr droge weken) gekookt
- 1 eetl citroensap
- 100 ml kokend water
- 240 gr spinazie blad, evt grof gehakt of gescheurd
- olijfolie
- peper & zout naar smaak
- optioneel: vers korianderblad grof gehakt
-
De kikkererwten kookt u ruim van tevoren – 's morgens of de vorige dag. De nacht voorweken is handig, maar droge kikkererwten meteen koken kan ook, duurt iets langer. Een uurtje of wat.
-
Neem een stevige pan (kasserol) of wok. Scheutje olie erin en de komijn- en mosterdzaden op middelhoog vuur bakken. Die kunnen gaan springen!
-
Meng de curry poeder erdoor en ook de knoflook en gember. Roerbak een minuutje.
-
Doe het blik tomaten erbij, de kikkererwten, citroensap en het water. Breng op smaak met peper en zout en kook het geheel gedurende een minuut of zeven in, tot het iets dikker is.
-
Doe de spinazie of andere bladgroenten erbij. Serveer als het zacht is. (Nu is het zo dat spinazie vrij kort kan, als u blad van paardenbloem of brave hendrik neemt, duurt het wat langer.)
-
Schep in borden en serveer, al dan niet met nog wat korianderblad er op.
Wij gebruikten wild groen. En wat ouder paardenbloemblad. Dat was behoorlijk bitter. Bitter in de mond houdt het hart gezond, is dan een troostende gedachte. Maar het is al met al een uitstekend gerecht.