Spinaziebroodjes

Inspiratie: Smaakvrienden Groenten

75 gr rozijnen (geweekt in water); 40 gr pijnboompitten, licht geroosterd in een droge koekenpan; 50 gr rucola; 2 sjalotten, gesnipperd; 1 teen knoflook, fijngesneden; 2 kardemompeulen, zaadjes fijn gevijzeld; 100 gr ricotta; 250 gr Nieuw-Zeelandse spinazie (of spinazie of snijbiet), gewassen en goed uitgelekt; 10-20 zwarte olijven zonder pit (wij ontpitten zelf deze); scheut olijfolie; peper & zout; bladerdeeg

spinaziebroodjes breed

Vleesvervanging: geen saucijzenbroodjes maar spinaziebroodjes.Verwarm de oven voor op 2000 C.

Neem een stevige pan (kasserol) en smoor, op matig vuur, in een scheutje olie de sjalot en knoflook glazig. Doe de spinazie erbij en schep om en laat het slinken (herhaaldelijk omscheppen). Als het voldoende klein is, uit de pan nemen en op een snijplank grof hakken.
Knijp het wat uit om overtollig vocht kwijt te raken.
Doe het terug in de pan boven het vuur. Giet het water van de rozijnen weg en doe de rozijnen bij de spinazie. Doe de rucola erbij. En de fijn gemaakte kardemomzaadjes. Schep een paar maal om tot de rucola ook iets geslonken is. Het moet wel een beetje grof zijn. Van het vuur afnemen en in een kom doen.
Men het met de pijnboompitten, ricotta en olijven.
Breng op smaak met peper en zout.

Het is de bedoeling dat het een soort saucijzenbroodje wordt, maar dan in plaats van het vlees dit mengsel. Wij gebruikten restanten bladerdeeg van een hele groot vel. Die rolden we wat uit om het gewenste formaat te krijgen. Rol het bladerdeeg dat u gebruikt wat uit naar eigen inzicht.

 spinaziebroodjes in de maak  spinaziebroodjes gebakken

Leg flink wat spinaziemengsel op een velletje en vouw het dicht.
Prik wat gaatjes in de bovenkant.
leg een vel bakpapier op de bakplaat en daarop de spinaziebroodjes.
Bak 10 – 15 minuten, tot het mooi bruin is.

5 november 2014
Het is een geweldig zacht najaar. De Nieuw-Zeelandse spinazie kan nog volop worden geoogst. We stellen de wortelen en knollen maar zo lang mogelijk uit.
Ik had bladerdeeg over van een knolselderijtaart. Met dat gegeven en de wetenschap dat spinazie, rozijnen en pijnboompitten best goede vrienden zijn (zie dit bijvoorbeeld), heb ik met Smaakvrienden Groente in de hand dit gerecht gemaakt.
Mrs. M was enthousiast. En als zij dat is over een eigen recept, tja, dan moet het worden gedeeld. “Proef je de kardemom?” vroeg ik.
“Nee,” was haar korte maar duidelijke antwoord.

 

 

Plaats een reactie