Lamstestes met tomatensaus

Hoe noem je zoiets op een beschaafde manier? Lamsballen doen te veel aan gehaktballen denken, kloten heeft een ietwat negatieve lading, lamstestikels klinkt wat overdreven chique, lamsteelballen? Hmmm. We kozen voor testis /testes in de titel van het gerecht. 

Bron: gebaseerd op een gerecht in The Testicle Cookbook

1 blik (800 gr/480 gr uitlekgewicht) gepelde tomaten; 2 theel komijnzaadjes, in droge koekenpan licht geroosterd en daarna met de vijzel fijngewreven; 1 fikse ui, gesnipperd; 1 teen knoflook, fijngesneden; olijfolie; 2 eetl rodewijnazijn; wat platte peterselie, fijngehakt; 2 lams- of schapentestikels; bloem; peper & zout en natuurlijk 2-4 lamstestikels


Wij gebruikten ingevroren, ontdooide testikels. Dat hadden we beter niet kunnen doen, want gevroren zijn ze makkelijker te pellen. Lees deze tip.

Let op: Er zijn twee velletjes om elke bal. Ergens hebben we gezien dat het beter is dat als ze ingevroren zijn, ze in de lengte door te snijden. Dan zijn ze kennelijk makkelijk te pellen.
Maak ze schoon; snijd eerst de lelijke delen eraf, maar laat de bal zelf intact.
De ene bal is de andere niet.
Wij hebben het, bij wijze van uitproberen, op twee manieren gedaan. Hier rechtsboven: de hele bal voorzichtig ingesneden en het vel eraf getrokken (twee maal, voor twee vellen). En linksonder: de bal in de lengte doorsnijden.Door met een heel scherp mes voorzichtig in te kepen kunnen de vellen eraf worden getrokken. Linksonder lijkt makkelijker. Maar het is afhankelijk van het gerecht.
U houdt een zacht, bleekroze, ietwat sponzig stuk vlees over. Eigenlijk lijkt het gewoon kipfilet (rechtsonder). Enfin, leg ze een klein uur in een schaal met gezouten water.


Ondertussen: Neem een stevige pan (kasserol) en verhit die op matig vuur. Doe er een scheut olie bij en bak de komijn wat aan onder goed omscheppen, dan de ui erbij en nog steeds goed omscheppen. Als de ui wat glaziger begint te worden, de knoflook erbij. En kort daarna de inhoud van het blik tomaten. Knijp de tomaten in de hand, door de vingers fijn. Doe de azijn erbij. Grove stukken apart nemen en wegdoen.
Schep de boel om en laat zachtjes, gedurende pakweg 20 minuten zonder deksel inkoken. Breng op smaak met peper en zout.

Ondertussen: Kookt ook rijst, quinoa of maakt couscous. Wat u er maar bij wilt hebben. Dit gerecht kan ook met grof brood.


Lamstestes met tomatensaus 7Haal de testes uit het water en dep ze droog. Snijd ze in plakken. Bestrooi met wat zout en peper uit de molen.
Laat olie in een koekenpan heet worden. Haal de plakjes vlees door de bloem en bak ze goudbruin.
Roer de peterselie door de tomatensaus en proef nog een keer of er nog wat peper of zout bij moet.

Schik de rijst/quinoa/couscous of wat dan ook, met de ingedikte tomatensaus op de borden en leg de plakjes lamstestes er naast. Eet smakelijk.

8 november 2014
Lamstestes met tomatensaus 9We hebben, naast ander ongebruikelijk vlees ook de ballen van de lammeren gered, anders zou het zijn weggegooid of in het kattenvoer gaan, of misschien wel kroketten of frikadellen. Lees dit (onder de bereiding bij 6 september 2014).


Eens komt de dag dat ze ook in het schap van Albert Heijn of Jumbo liggen

We hadden wel meer dan eens bij De Gulle Waard in Winterswijk ‘de kloten van de bok’ gegeten en dat was, zoals chef Nel Schellekens het bereidt, erg smakelijk.
Dit maal (in twee betekenissen) was het aan onszelf. Van de slager, maar ook van Marcel van Silfhout, een van de auteurs van De Kookkaravaan, hadden we al begrepen dat het een delicatesse is. Welnu, het is inderdaad erg lekker. Deze bereiding heeft wel wat van zwezerik, ook zo’n orgaan waar mensen van gruwen als ze de naam horen. Maar o zo lekker. (En volgens mij zijn de zogenaamde kipnuggets van MacDonalds gewoon lamsballen. Want daar heeft het ook wel wat van.)
Kortom, volg het voorbeeld van onze medelanders, ga naar de Islamitische slager en vraag om lamstestikels. Één per persoon is meer dan voldoende. Een eens komt de dag dat ze ook in het schap van Albert Heijn of Jumbo of hoe heten de andere supermarkten, komen te liggen. Geloof ons.

The proof of the testicle is in the eating

Men zegt dat het eten  van de lamstestikels het libido van de man verhoogt. Op Internet wordt her en der ‘natuurlijk viagra’ genoemd. In een filmpje, opgenomen in Marokko, horen we (beter, want ondertiteld: lezen we) de slager zeggen dat mannen de volgende dag hem komen vertellen hoe goed het wel niet werkte. Is dat zo? The proof of the testicle is in the eating. Dus dat vertellen we morgen. Oh nee, morgen is vandaag, als ik dit schrijf…..

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie