Zachte taart met Guinness en dadels
Saus: 100 ml kook- of koksroom; 100 gr boter; 100 gr rietsuiker; flinke scheut Guinness; scheut(je) zwartebessenlikeur (crème de casis); slagroom, geklopt voor het serveren
Eerst even dit
Het recept op de BBC website (klik hier als u dat wilt zien), deugt niet. Qua smaak en de beschrijving kent lacunes. Plus dat de ovenstand (gas 6 moet gas 4 zijn) niet klopt en de baktijd. Het recept is van Simon Rimmer. Het lijkt er op dat hij de resten Guinness, die over waren na talloze experimenten, had opgedronken voordat hij het recept aan het papier toevertrouwde.
De juiste bereidingswijze
Verhit de oven voor op 200o C.
Doe de ontpitte dadels met de Guinness en de theelepel bakpoeder in een ruime steelpan en kook het op laag vuur tot het voldoende is gereduceerd en de dadels zacht en afgebroken zijn. Het mag niet te nat zijn, maar ook niet te droog. Een beetje als dikke vla. Laat het wat afkoelen.
Vet de bakvorm in.
Meng de boter met de suiker goed. Gebruik een mixer. Meng de dooiers erdoorheen. Doe stap voor stap het bakmeel erdoor (met behulp van een zeef). Mix het goed. Doe ook de vanillesuiker of -essence erdoor. U hebt nu een vrij droge massa. Maar daar gaat wat aan veranderen: meng niet te wild de dadelpap erdoor. Maar wel goed. (Niet te wild, omdat er nog stukken dadelschil in kunnen zitten. Dat staat leuk in de taart.)
Klop de eiwitten stijf. Spatel deze voorzichtig door het beslag en doe het geheel in de bakvorm.
Bak gedurende 30 minuten of tot de taart gaar is (testen met een breinaald o.i.d. – als deze schoon en droog eruit komt is het goed).
Maak de saus: doe de ingrediënten behalve de crème de casis (en slagroom) in een steelpan. Breng het aan de kook. Vuur uit. Doe de zwartebessenlikeur (crème de casis) erbij en roer het geheel goed door.
Serveren: leg een plak of punt taart op een bord, bedruip dit niet te zuinig met de saus en leg er een lekkere kwak slagroom naast,
26 augustus 2008
Een verdomd lekker nagerecht. En als je de volgende dag een puntje taart pikt, blijkt dat het niet voor niets ´sticky´heet.