Sticky Guinness Pudding

Zachte taart met Guinness en dadels

bron: BBC Food + aanpassingen MergenMetz
Taart: 200 gr dadels, pitten verwijderd; 250 ml bier (Guinness of vergelijkbaar Engels stout); 1 theel. bakpoeder; 50 gr zachte boter + wat om de vorm in te smeren;175 gr rietsuiker; 2 eidooiers; 3 eiwitten; 175 gr zelfrijzend bakmeel (100 gr zelfrijzend bakmeel = 93 gr bloem + 7 gr bakpoeder); wat vanillesuiker of essence

Saus: 100 ml kook- of koksroom; 100 gr boter; 100 gr rietsuiker; flinke scheut Guinness; scheut(je) zwartebessenlikeur (crème de casis); slagroom, geklopt voor het serveren

Eerst even dit

Het recept op de BBC website (klik hier als u dat wilt zien), deugt niet. Qua smaak en de beschrijving kent lacunes. Plus dat de ovenstand (gas 6 moet gas 4 zijn) niet klopt en de baktijd. Het recept is van Simon Rimmer. Het lijkt er op dat hij de resten Guinness, die over waren na talloze experimenten, had opgedronken voordat hij het recept aan het papier toevertrouwde.

De juiste bereidingswijze

Verhit de oven voor op 200o C.
Doe de ontpitte dadels met de Guinness en de theelepel bakpoeder in een ruime steelpan en kook het op laag vuur tot het voldoende is gereduceerd en de dadels zacht en afgebroken zijn. Het mag niet te nat zijn, maar ook niet te droog. Een beetje als dikke vla. Laat het wat afkoelen.
Vet de bakvorm in.
Meng de boter met de suiker goed. Gebruik een mixer. Meng de dooiers erdoorheen. Doe stap voor stap het bakmeel erdoor (met behulp van een zeef). Mix het goed. Doe ook de vanillesuiker of -essence erdoor. U hebt nu een vrij droge massa. Maar daar gaat wat aan veranderen: meng niet te wild de dadelpap erdoor. Maar wel goed. (Niet te wild, omdat er nog stukken dadelschil in kunnen zitten. Dat staat leuk in de taart.)
Klop de eiwitten stijf. Spatel deze voorzichtig door het beslag en doe het geheel in de bakvorm.
Bak gedurende 30 minuten of tot de taart gaar is (testen met een breinaald o.i.d. – als deze schoon en droog eruit komt is het goed).

Maak de saus: doe de ingrediënten behalve de crème de casis (en slagroom) in een steelpan. Breng het aan de kook. Vuur uit. Doe de zwartebessenlikeur (crème de casis) erbij en roer het geheel goed door.
Serveren: leg een plak of punt taart op een bord, bedruip dit niet te zuinig met de saus en leg er een lekkere kwak slagroom naast,

26 augustus 2008

Een verdomd lekker nagerecht. En als je de volgende dag een puntje taart pikt, blijkt dat het niet voor niets ´sticky´heet.

OPMERKINGEN
Let op: misschien heeft dit te maken met de oppervlakte en hoogte van de bakvorm, maar in de keuken van MergenMetz blijkt dat 30 minuten bakken echt voldoende is. Er bestaat kans op verbranding aan de bodem (door de suikers of de dadels zelf?)

Plaats een reactie