Gesmoorde radicchio & appel salade

bron: radicchio.com

1 krop radicchio (rode sla); 1 grote groene appel (granny smith); 6 plakken bacon; olijfolie; 4-6 eetl rode wijnazijn; 2 theel grove mosterd; 1 eetl suiker; ½ theel zout; ¼ theel peper; handje grof gehakte pecannoten

Snijd de radicchio door en verwijder de kern. Snijd in reepjes. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Doe deze in een grote kom. Neem een grote stevige (koeken-)pan. Bak de bacon tot deze vrijwel krokant is en het vet is verloren. Haal er uit en zet apart.
Indien nodig nu wat olijfolie in de pan doen, zodat het geheel ca. 2 eetlepels bedraagt. Voeg de radicchio toe en bak op laag vuur tot ze een beetje slap begint te worden. Dit kan in luttele seconden al het geval zijn.
Haal de pan van het vuur en de radicchio er uit. Doe deze bij de appel. Meng dit alvast.
Doe de azijn in de pan, met de mosterd, suiker, peper & zout.  Roer boven laag vuur tot de suiker is opgelost. Giet over de radicchio. Meng.
Verdeel het over de borden. Brokkel de bacon erover en verdeel de pecannoten. Serveer.

16 augustus 2008
Voor het eerst in een jaar of drie fatsoenlijke kroppen radicchio. Oogsten. En dan de recepten. Ojéé! Zoeken op het Internet, want in de kookboeken staan veel recepten met radicchio Traviso, dat meer van rode witlof weg heeft. Deze lijkt het meest op radicchio Chioggia. Een bolronde krop sla. Maar dan cichorei (de familie witlof, andijvie enz.)

OPMERKINGEN
In de oorspronkelijke recept is de bacon vergeten. Lekker over de salade. Dat zal wel de bedoeling zijn geweest.

Plaats een reactie