Stoofpot van kikkererwten, snijbiet en stokvis

Potaje de garbanzos con acelga y bacalao

bron: divers

300 gr stokvis (gedroogde kabeljauw, klipvis, bakkeljauw); 400  gr gedroogde kikkererwten; 400 gr snijbietblad (of spinazie – zie opmerking 4); 3 à 4 tomaten uit blik, grof gehakt; 1 grote ui, gesnipperd; 3 tenen knoflook, fijngehakt; 2 preien, overwegend het wit, in dunne ringen; olijfolie; 2 theel gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera); zout; 1 laurierblad; 250 ml groentenbouillon (zie tekst)

16 uur geweekte stokvis
36 uur geweekte stokvis

Alweer maanden geleden kreeg ik de kans een aantal stokvissen te kopen. Onjuiste bestelling bij de winkel, ze moesten er vanaf. Dan zijn ze bij mij aan het goede adres. Het voordeel is: ze blijven heel lang goed buiten de koelkast of vriezer.


Bereiding

Stoofpot van kikkererwten, snijbiet en stokvis 4 (Custom)De vis is hard en zout; ze moet minstens 24 uur, liefst 36 uur weken. Het water moet dan meerdere malen worden ververst.
De kikkererwten moeten minstens een nacht worden geweekt – des te langer ze weken, des te korter de kooktijd.

Breng de kikkererwten met wat zout, het laurierblad en een scheutje olie aan de kook en zet ze dan op het kleinste pitje om zachtjes verder te koken.
Maak de vis schoon, d.w.z. haal het vlees uit de huid en verwijder de nog zittende graten zo goed mogelijk. Maak grote brokken van de vis. (Na het weken heeft u vermoedelijk 600-650 gram vis.)


Stoofpot van kikkererwten, snijbiet en stokvis 5 (Custom)

Breng een ruime pan water aan de kook en kook het snijbietblad enkele minuten. Eruit nemen, uit laten lekken. (Bewaar wat kookwater.) Snijd grof.
Verhit een ruime, stevige pan met een scheut olijfolie. Smoor daarin de prei, ui en knoflook. Als ze glazig wordt, doet u de tomaten erbij en de paprikapoeder. En eventueel een 250 ml groentenbouillon (of ½ blokje met kookwater van de snijbiet).
Pureer de massa met een staafmixer of roerzeef – het hoeft niet perfect en allemaal gepureerd te zijn.
Voeg de snijbiet toe; gewoon bovenop laten liggen.
Voeg de vis toe; gewoon bovenop laten liggen.
Doe het deksel op de pan. 

Als de kikkererwten gaar zijn doe deze erdoor en schep voorzichtig om. Laat de pan een tijd – van het vuur – staan; het beste is een aantal uur opdat de smaken zich goed mengen.
Breng op smaak met wat zout. Verwarm opnieuw en serveer.

12 juni 2014
Een bijzonder lekkere stoofpot. In Spaanse katholieke kringen traditioneel in de Paastijd – de zogenaamde Semana Santa.  Dus wat dat betreft te laat. Maar de snijbiet staat er zo mooi bij, dat we er van moesten oogsten – we eten nu alweer iets tè regelmatig peultjes.

Opmerkingen

  1. Er zijn varianten met een losgeroerd ei erdoor, met een hardgekookt ei, met grof brood.
  2. Voor de pimentón de la Vera kan ook gewoon paprikapoeder worden gebruikt
  3. Bij de een is het meer een grove soep, bij de ander een heuse stoof
  4. Met spinazie blijft het opwarmen heikel vanwege de nitrietvorming als het langzaam afkoelt. Daarom geven we de voorkeur aan snijbiet.

 

 

 

 

Plaats een reactie