Tamme kastanjes poffen

Gepofte kastanjes kan je in Zuid-Europa op straat kopen. Het is een snack. Als je kastanjes wilt pellen om in gerechten te gebruiken, kan je ze beter even in kokend water houden en dan pellen. Lees dit

Gepofte tamme kastanjes
Voorbereiding
20 min
Kooktijd
30 min
 

Tamme kastanjes kan je poffen, dat kan in de oven doen of in een pan. En de hypermoderne mens doet het in de heteluchtfriteuse (in modern Nederlands: air fryer). Of een hete;ichtoven.

Gang: Hapje
Keuken: Europees
Ingredienten
  • tamme kastanjes
Bereiding
  1. We gaan de tamme kastanjes poffen in een gietijzeren (koeken)pan op middelhoog vuur.

  2. Gebruik alleen mooie glanzende kastanjes, die strak in hun vel zitten.

  3. Kruis de kastanjes op de kop (waar het pluimpje zit) in. Dat is nodig omdat het poffen – maar ook koken – de kastanje uit zijn vel doet barsten. Inkruisen voorkomt een exploderende zooi.

  4. Leg de kastanjes in de (koeken)pan en verhit deze op halfhoog vuur gedurende minstens 20 minuten. Zo mogelijk een poos met het deksel er op.

  5. Af en toe omschappen

  6. De kastanjes zijn goed als ze van binnen zachter zijn geworden – het zal heus geen puree of zo worden.

  7. Van het vuur af, even iets laten afkoelen en dan pellen.

Opmerkingen

In de oven? Stel de oven op 200℃ in. Leg de kastanjes op een bakplaat en rooster ze (ook) gedurende 20 minuten.

10 oktober 2025
Er zijn veel tamme kastanjes. Mooie dikke. Mrs. M en ik hebben ze geraapt en bij een verlate vrijmibo eten we gepofte kastanjes en drinken een goede, koude droge witte wijn.

Plaats een reactie

Waardering