Tapenade al cioccolato

Bron: Paul de Bondt
600 gr zwarte olijven (uitlekgewicht, zonder pit, taggiasche, gaeta of deze); 100 gr ansjovis; 4 teentjes knoflook; 100 gr kappertjes; dopje rum; Spaanse peper, naar eigen inzicht; peterselie, naar eigen inzicht; 100 gr chocolade (70%+); 300 gr olijfolie

Tapenade al cioccolato - 1.jpg

Laat de chocolade smelten in een pan met een paar eetlepels warme olie. Niet te heet!
Alle ingrediënten goed hakken of malen (in een keukenmachine), maar niet te fijn. Meng het met de gesmolten chocolade en de overige olie. Als het nodig is, een pietsje azijn toevoegen.
Zet in de koelkast om wat op te stijven.

Serveer op geroosterd en met olie besprenkeld brood (crostini).

Tapenade al cioccolato - breed.jpg

23 maart 2012
De Nederlandse grand dame du chocolat, Vera Hofman (ook bekend als Chocoveer), gaf mij dit recept, dat van Paul de Bondt komt. Ze vroeg me het niet te publiceren. Maar ja, het is in essentie een klassieke tapenade. En we hebben het inmiddels vaak gemaakt, o.a. als onderdeel van workshops Koken met Chocolade voor Slow Food. Dus huppekee, we gooien het nu live.

OPMERKINGEN
1)   Zonder schroom durven we te zeggen dat de kwaliteit van de chocolade veel uitmaakt; het geeft diepgang aan de smaak, zonder dat het een chocoladehapje wordt. Dus gebruik bijv. niet de eerste de beste reep uit het schap van de supermarkt. Dat is veelal Afrikaans en van het ras forastero – nogal vlak van smaak, maar goed voor de massa.
2)   En inderdaad geldt: het lekkerste als het niet tot een pap is vermalen.

Plaats een reactie