Tarte fine aux pommes

bron: NRC 28 november 2007
60 gr roomboter + extra voor invetten; 60 gr poedersuiker; mespunt zout; 150 gr bloem (gezeefd); 1 middelgroot ei; 4 Jonagold (ca. 630 gram); 100 gr kristalsuiker (ongeraffineerde rietsuiker); 1 grote citroen, uitgeperst; 3 dl. water

En een ronde taartvorm van 22 cm.
Verwarm de oven voor op 200o C.
Deeg: prak de roomboter, poedersuiker en zout door elkaar (of: verkruimel het met de vingers). Dan de bloem erdoor en tenslotte het ei. Kneden. Als het een te klef deeg is: nog wat bloem erbij doen. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het een uur in de koelkast.
Boor de appels en schil ze – of schil ze en snijd ze in kwarten. Doe schillen en klokhuizen in een kleine pan met deksel met 3 dl. water, het citroensap en de kristalsuiker. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Neem het deksel eraf en laat dan nog 25 minuten op laag vuur inkoken. Giet alles door een fijnmazige zeef en er blijft een mooie siroop over. Minstens 1 dl.
Ondertussen: Snijd de appelbrokken in kwarten, als dat al niet was gedaan en maak er redelijk dikke plakken van. Ongeveer ½ cm dik of dikker. Niet dunner. Smelt de helft van de roomboter in een ruime bakpan en bak de appelplakken aan iedere kant 1½ minuut op halfhoog vuur. Gooi niet alles tegelijk in de pan, maar doe het in een aantal keer. Leg de gebakken plakken op een of meer borden. Maak er geen al te grote hoop van, dat is straks lastig als de schijfjes eraf moeten worden gepakt.
Laat het deeg op kamertemperatuur komen.
Rol het op een bebloemd oppervlak uit tot een dunne plak. Vet de vorm in en doe het deeg erin. Haal het over de rand hangende deeg niet weg, maar sla het terug en druk het aan tot een dik randje.
Leg de appelplakjes in cirkels of een spiraal dakpansgewijs op het deeg. Bak een half uur in de oven. Bestrijk de deegrand en de appelplakjes meerdere malen met de lauwe siroop. Laat de taart helemaal afkoelen.

15 december 2007
Leon heeft gisteren zijn feest gegeven voor zijn vrienden en is blijven hangen omdat we de 16e met zijn allen Sinterkerst vieren. Samen maken we deze taart voor morgen. De praktijk is echter dat hij dezelfde avond wordt opgegeten. Met recht een heerlijke taart.

OPMERKINGEN
1.    Ik heb goudreinetten gebruikt die ik in de kelder bewaar. Ze zijn al wat ingedroogd.
2.    Maak de plakken zeker niet te dun. Eerder iets dikker. Gebruik forse appels.
3.    Misschien wat poedersuiker eroverheen voor het opdienen.

Plaats een reactie