Biologische kippen zijn wel/niet gezonder [2]

kippen - Noordhollandse BlauweNRC meldt in de bijlage Economie onder de kop 'Biologisch voedsel lijkt gezonder' de resultaten van hetzelfde onderdoek als De Volkskrant. Maar, zegt de krant, het heeft een complex resultaat.

NRC is helderder over de inhoud van het onderzoek. Twee generaties kippen zijn gevoerd met deels granen uit de biologische landbouw en deels uit de reguliere landbouw. Citaat: 'Bij het kroost van de biologische kippen werd een beter functionerend immuunsysteem geconstateerd, ofwel een sneller herstel van na een aandoening. De onderzoekers waren "verbaasd" over de "significante verschillen" tussen de twee groepen.' Maar kennelijk zegt dit fenomeen niets of onvoldoende om te stellen dat biologische kippen gezonder zijn.

Een beter immuunsysteem klinkt positief. Maar in geval van allergieën wil je juist niet een alert immuunsysteem. Dus kan de uitspraak 'gezonder' niet worden gedaan.

Als het aan de onderzoekers ligt

Citaat: 'Als ze mochten kiezen [….] wilden alle onderzoekers liever de kip zijn die uitsluitend biologisch voedsel had gekregen, dan haar gewoon gevoede zusje.'
En dat zegt ook wat.

Plaats een reactie