Tarte Tatin met prei

Bron: via koken.blog.nl uit ELLE Eten-serie en uiteindelijk de eigen variant.

Over mislukkingen en succes.

U kent het misschien wel. Soms gaat er wat mis en u weet niet wat. Iets klopt er niet. Welnu: van dit recept uit de ELLE Eten-boekenserie klopt geen bal. Denk ik. Edith zegt het in haar verhaal: "…ziet er op de foto werkelijk spectaculair uit." Ja. Inderdaad. Voedselfotografie staat heel ver van de werkelijkheid af. Ze schrijft op koken.blog.nl recensies en dan pikt ze er ter illustratie een recept uit. (Wat ze zelf maakt, staat in Edith's Digitale Keuken). Enfin, wij dachten: Die tarte tatin met prei? Die gaan we eens maken!

Poging 1 was 12 februari 2012. Een jaar na Edith's blog.

tarte tatin met prei - breed v2.jpg

Wat klopt er o.i. niet? 

ELLE Eten spreekt van een recept voor vier personen. De bereiding van het deeg, voor een "bodem" van een tarte tatin vinden we merkwaardig, maar ach, je kan altijd wat leren, dus why not?
De hoeveelheid deeg is echter volstrekt onvoldoende. Wij maakten een betrekkelijk kleine tarte tatin en uitgerold haalden we zeker niet de vereiste dikte van 3 mm. Veel dunner. Plus dat het een brokkelige zooi was; kruimeldeeg. ELLE Eten heeft het over zes preien, voor ons volstonden vier normale, nee, zelfs enkele dunne preien.
Kortom: Los van de bereidingswijze van het deeg staat de vermelde hoeveelheid in geen verhouding tot het aantal preien.

Plagiaat?

We vragen ons af of iemand deze tarte tatin op deze manier al eens heeft bereid, of dat iemand uit de "keuken" van ELLE een leuk recept heeft opgekrabbeld en er door een fotograaf een fraaie foto bij is gecomponeerd. Maar eigenlijk denken we aan een vorm van plagiaat: iemand van ELLE heeft dit recept gezien en er – op papier – een eigen wending aan heeft gegeven. (Dit is namelijk het enige recept dat we konden vinden met "verticale" stukjes prei. En met suiker. En met room. En met kerrie.)

Poging 2. Op 16 februari 2012 maakten we deze tarte tatin nog een keer. En dan op de onderstaande wijze.

tarte tatin met prei.jpg

 

tarte tatin met prei v2.jpg

Dus niet zo…

 

… maar zo!

Bereiding

Kijk bij koken.blog.nl voor het recept van ELLE Eten en maak het vervolgens zo – althans, wij doen het de volgende keer zo:

4 (6) preien; bladerdeeg of deeg voor hartige taart [= 250 g (volkoren) bloem; 150 g boter; ½ dl water; wat zout; boter om in te vetten]; 20 gr suiker; 20 gr boter; 1 eetl azijn; 3-4 eetl room; 1 kerrie; peper & zout

De hoeveelheid taartdeeg is nu ruim. Uw keus of u een grote (spring-)vorm neemt of een dikkere bodem, of de hoeveelheid deeg pakweg halveert.

1

Maak het deeg, zoals hier aangegeven (boter versnipperen, door bloem mengen, kneden, water erbij, kneden bal maken en evt. koel wegleggen).

2

Maak de prei schoon en snijd ze in stukken van twee centimeter.

 

Verwarm de oven voor op 200o C.

3

Neem een steelpan. Verwarm de suiker met 1 eetl water, tot het gesmolten is en voeg de 20 gr boter toe. Doe de azijn er voorzichtig bij en roer het van het vuur af goed door. Klop de room, de eetlepel kerrie en een snuf zout erdoor.

4

Neem uw taartvorm met anti-aanbaklaag of leg op de bodem een op maat geknipt stuk bakpapier. Giet het mengsel van (3) op de bodem en druk de preistukken er, stevig tegen elkaar, in. Bestrooi desgewenst met peper en zout.

5

Rol het deeg uit tot een voldoende grote plak. (Werkvlak evt met wat bloem bestrooien.)

6

Leg het deeg over de taartvorm heen – dus over de rechtop gezette stukjes prei -en snijd het een paar cm breder dan de rand op maat. Stop het deeg in de rand in. Prik er gaatjes in; de lucht moet er uit kunnen.

7

Zet in de oven en bak 30-45 minuten

8

Haal de taart uit de oven. Kieper om.

Variant met bladerdeeg:

a

Stoom de stukjes prei 5 minuten. Laat ze daarna afkoelen. Of voorzichtig blancheren.

b

Plak lapjes bladerdeeg aan elkaar – of u gebruikt een groot vel.

b

Bak ca. 20 minuten op 200o C

Bij het omkieperen blijft vaak wat plakken. Met een bodem van bakpapier kunt u het zorgvuldig, zonder schade, verwijderen.

OPMERKINGEN
1)   De basis voor de karamel van het Franse recept – suiker en boter – is ook wat bij de peren tarte tatin wordt gedaan.
2)   Ook als was onze officiële ELLE Eten-uitvoering mislukt, de smaak was oké. Mrs. M vond het zelfs nog iets te zoet. Dus….
3)   In ons recept van 16 februari is de hoeveelheid suiker en boter met meer dan de helft teruggebracht. We hadden vijf mee-eters en ze vonden het ontzettend lekker.
4)   In de oven kan de karamel flink gaan borrelen en roken. Geen angst, geen probleem.

Plaats een reactie