Nootmuskaat-dadelcake

Bron: Het Grote Vegetarische Kookboek (De Lantaarn, 2003)
350 gr + 2 eetl bruine suiker; 250 gr bloem; 2 theel bakpoeder; 125 gr koude boter, gesnipperd; 1 theel baking soda (natriumbicarbonaat, zuiveringszout); 2 dl melk; 1 ½ theel nootmuskaat, geraspt; 2 eieren; 350 gr gedroogde dadels, ontpit en grof gehakt; optioneel: poedersuiker, slagroom

Dit is een betrekkelijk makkelijk te maken taart en ook nog eens verrekte lekker.

nootmuskaat-dadelcake 1.jpg

Neem een springvorm van 22 cm. Bestrijk de wanden met boter en leg op de bodem bakpapier – op maat geknipt, uiteraard.
Verwarm de oven voor op 180o C.

Meng, in een keukenmachine, de 350 gr suiker met de bloem en bakpoeder. Eventjes maar. Doe dan de boter erbij en meng nog eens 10-20 seconden, tot het korrelig is. Paneermeelachtig.
Neem de helft van dit mengsel en druk dik gelijkmatig verdeeld over de bodem van de bakvorm. Dit wordt de lekker harde onderlaag.

nootmuskaat-dadelcake 2.jpg

Los de baking soda op in de melk – wij verwarmden het eventjes, zeker niet koken – en roer de nootmuskaat en de eieren erdoor. Giet dit mij de resterende helft van het deegmengsel en meng.
Dit levert een vrij dun beslag.
Giet dit over de bodem van de taart.

Drop de helft (dus 175 gr) van de dadelstukken gelijkmatig verdeeld over het beslag: ze zinken erin weg. Net onder, trouwens.

Bak de taart 50-55 minuten. Te lang wordt tè bruin.

Uit de oven even afkoelen. Neem uit de vorm.
Drapeer de rest van de dadelstukken erover en bestrooi met de twee eetlepels achtergehouden suiker.
Zet onder een grill tot de suiker begint te smelten.

Klaar. Afkoelen.
Optioneel: voor het serveren bestrooien met wat poedersuiker. Serveren met slagroom. Maar dat hebben wij niet gedaan.

16 februari 2011
Met een klein groepje gegeten. Wat leuke vegetarische dingen gemaakt – o.a. deze tarte tatin met prei, voor de tweede keer, en de zuurkool-linzenschotel. Dit recept kwam ik tegen in het vegetarische kookboek. Wat het er doet? Geen idee. Heel veel desserts zijn toch vegetarisch?
Maar alweer een tijd geleden had ik in een aanbieding vier of vijf dozen Iraanse dadels gekocht. Een pond per doos. Erg lekker snoepgoed. Nu is bijna een doos in deze taart verdwenen. Zo gaat dat.

OPMERKINGEN
1
Bijzonder smakelijk. Knapperige bovenkant. Je moet wel van zoet houden.
2
baking-soda afbeelding pakje.jpgBaking soda is erg handig om sowieso in de keuken te hebben. Dus als u het niet heeft: probeer het te krijgen. Toko's hebben het zeker, net als de betere winkels met ingrediënten.

Plaats een reactie