Teunisbloemwortel in Chinese stijl

Inspiratie: The Wild Plant Companion
4 theel lichte sojasaus; 6 eetl droge witte wijn; 2 theel sesamolie; 2 theel (met berg) maïzena; scheut arachideolie; 2 tenen knoflook, fijngehakt; 4 lenteui, in ringen en ook wat groen in ringen; 2 à 3 theel gefermenteerde zwarte bonen (uit pot); 250 gr teunisbloemwortel, schoongeschrobd en in dunne plakken; 250 gr wortel, schoongeschrobd en in dunne plakken; 2 stengels bleekselderij, in dunne plakken; blikje (143 gr uitlekgewicht) bamboescheuten, in dunne reepjes; 200 gr seitan (zie opmerking 2), indien nodig wat kleiner gemaakt

Wij aten het met rijst.

Het eten van teunisbloem wordt afgeraden voor hen die manisch depressief zijn en/of last hebben of gevoelig zijn voor epilepsie. Verder wordt de plant en de wortel een breed scala aan heilzame eigenschappen toegeschreven. (Lang niet alles is wetenschappelijk bewezen, maar dat mag de pret niet drukken.)

Geoogste wortelTeunisbloemwortel in Chinese stijl - geoogst.jpgs

Meng in een kommetje de sojasaus, wijn, sesamolie en de maïzena.

Verhit de wok met een scheut arachideolie. Als de olie begint te kringelen en te dampen gaan we wokken: doe de wortels erin en de plakken theunisbloemwortel. Roerbak een minuut of wat en doe dan de lenteui, knoflook en zwarte bonensaus erbij. Omscheppen en weer even wokken. Vervolgens het kommetje met de gemengde saus erdoor doen. Dan het vuur wat lager draaien en desgewenst nog even, onder af en toe omscheppen, door laten garen. Eventueel een beetje water erbij. De wortels moeten niet knalhard, maar wel een lekkere beet houden.

14 oktober 2013
Het jaargetijde voor het oogsten van teunisbloemwortels is begonnen. De zogenaamde middelste teunisbloem, de tweejarige, is vrij algemeen in Nederland. En zeker in onze tuin. De wortels van de eenjarige planten zijn goed te eten. De teunisbloemen vormen in het eerste jaar een stevige rozet. Wortels van teunisbloemen die in het tweede jaar zijn, dus die een bloemstengel en bloemen hebben, wordt afgeraden te eten. Het zou houtig zijn en de smaak weinig subtiel.
In het Frans heet de teunisbloemwortel de jambon de jardinier. Tuinman's ham. Dat komt door de roze kleur die de wortel heeft, zeker aan de bovenkant.
De pure smaak van de teunisbloemwortel heeft iets van pastinaak, maar niet zo wee. En het kent een licht pittige nasmaak. Dus peper hoeft niet in het gerecht.

Mrs. M vond het geen spectaculaire maaltijd. Nee, het is geen haute cuisine. Woksel op zijn Chinees. Maar wel een leuke manier om de teunisbloemwortel te verwerken.

Teunisbloemwortel in Chinese stijl [1].jpgGeschrobde wortels

Teunisbloemwortel in Chinese stijl [5].jpg

Teunisbloemwortel in Chinese stijl [6].jpg

Teunisbloemwortel in Chinese stijl [7].jpg

Detail. Groot en bleek is een schijf teunisbloemwortel
OPMERKING
1.   Als de teunisbloemwortel wordt geschild, is het wat plakkerig, slijmig. Dus het beste is gewoon schoon schrobben.
2.   Seitan is nepvlees. Kip of blokjes varkensvlees zouden hier ook niet misstaan.

Plaats een reactie