Courgette-ovenschotel uit de Provence
bron: divers
750 gr middelgrote tot ietwat kleine courgettes, in dunne plankjes gesneden; 1 witte ui (of 4 sjalotten), gesnipperd; 2 tenen knoflook, geperst (en dan 15 minuten apart houden); vers geraspte Parmezaanse kaas; 2 eieren; olijfolie; 60 gr droge zilvervliesrijst, daarna gaar gekookt en afgegoten; klein bosje platte peterselie, blad fijngehakt; handje basilicumblad, opgerold en dan in reepjes gesneden; peper en zout
Verwarm de oven voor op 175o C en vet een ruime ovenschaal in met olijfolie.
Voor het in plakjes snijden van de courgettes gebruikt u het best een mandoline (of groentenschaaf). Stoof ze een kwartier zachtjes met een scheut olie in een afgesloten pan. Tot de plakken zacht zijn. Heel af en toe omscheppen. Hierna door een zeef of vergiet afgieten, want het laat vocht los.
Smoor in een kleine pan met deksel de gesnipperde ui (of sjalot) met de knoflook op laag vuur glazig. Ook af en toe omscheppen. Niet bruin laten worden.
Meng in een ruime kom de courgettes, de rijst en de gesmoorde ui met knoflook. En meng met een ietsje zout en vers gedraaide peper. Doe er een handje dun geraspte kaas door en de twee eieren. Schep een paar maal om en meng dan met de peterselie en basilicum.
Doe het over in de ovenschaal en strijk mooi plat. Bestrooi de bovenkant met kaas en schuif in de oven. Na 10 – 15 minuten de stand naar 2250 C draaien en als de bovenlaag bruin wordt is het klaar. Al met al iets van een half uur ovenwerk.
Schep op de borden. (Met brood, met sla met wat dan ook)
10 juli 20015
Het is een goed courgettejaar. Mrs, M vond deze ovenschotel verrukkelijk. Wij hebben deze zonder peper gemaakt (vergeten).
“Er zit een zoetje in,” zei ze. Dat komt door de gesmoorde courgettes en ook gesmoorde ui. Die worden zoet.
OPMERKINGEN
1) Tian is een gevleugeld begrip voor allerlei ovenschotels. Het is een Provençaalse stenen pot/schaal.
2) Knoflook zijn heilzame werking begint pas nadat het gesneden of geperst is. Door het even apart te laten liggen komen de juiste stoffen tot ontwikkeling. Meteen in de hitte werkt averechts. Lees dit boek.
Gisteren de courgette, ovenschotel uit de Provence gemaakt. Met sla, komkommer, tomaat en paprika er apart bij geserveerd.
Ik heb anderhalf keer het recept gemaakt, twee mannen, goede eters, en ikzelf hebben er heerlijk van gegeten.
Een geweldig recept en zeker dat de meeste ingrediënten uit tuin komen.
Recept: aan te raden, heerlijk!!!
Heb rode bieten uit de tuin gehaald……kijken voor weer zo’n pracht recept.
Met groot succes dit recept gemaakt met gele courgettes uit de Delftse Proeftuin. Ik had er nog een preitje bijgedaan die ik nog had liggen. Zelfs de kinderen, geen liefhebber van rijst en groente, waren tevreden!