Tonijn in Agghiottasaus

Agghiotta di tonno

Bron: Visrecepten van de Italiaanse osteria's
400-600 gr verse tonijn, in blokjes; ca. 4 eetl olijfolie; ½ glas droge witte wijn; 3 (middel-)grote uien, in dunne ringen/plakjes; 1 grote of 2 kleinere paprika's, in dunne ringen; 2 eetl kappertjes; 1-2 eetl tomatenpuree (zie opmerking); peper of cayennepeper; zout; zelf gebakken brood

Tonijn in Agghiottasaus 1.jpg

Verhit de olijfolie in een kasserol of ruime koekenpan. Bak de stukjes tonijn rondom aan en doe er dan de ui, paprika en kappertjes bij. Schep om. Doe de wijn erbij en kook door tot de wijn zo goed als verdampt is. Los de tomatenpuree op in wat water en giet dat erbij. Draai het vuur laag, schep om en laat het een kwartier pruttelen. Giet er na een kwartier nog een glas water bij, maar schep niet om (zie opmerking). Laat nog even doorsudderen en doe er dan peper en zout naar smaak bij.
Schep in of op borden en serveer met stukken brood.

9 juni 2011
Anja eet bij ons. Henk is al weken op de fiets richting Santiago de Compostella. Niet dat hij ook maar enigermate religieus is, maar het is een aardig doel voor een man die wil bewijzen dat ie nog fietsen kan. 5 Juli wordt Henk weer thuis verwacht – hij vliegt terug.

Van de bijsnijstukjes van de witte tonijn (MCS, prima keus volgens deviswijzer) die we gisteren aten, heb ik vandaag dit gerecht gemaakt. Maar groente blijft bij ons hoog, dus een fiks bord sla vooraf.

Tonijn in Agghiottasaus 2.jpg

Voor erbij had ik een fraaie focaccia gebakken. Terwijl de saus nog wat pruttelde had ik het brood op de plank op het aanrecht gelegd om voor het snijden wat af te koelen. Onderwijl aten we de sla. Maar dat moest buiten van mrs. M, want het was immers weer een beetje zonnig geworden. Toen ik in de keuken terugkwam om de tweede gang (dit gerecht dus) op de borden te scheppen, was het brood verdwenen. Onder tafel lag een schuldig kijkende Pien (labrador, dus dan weet u het wel). Op de foto ziet u daarom woudkorenbrood, ook zelf gebakken (EKO, meel van de molen in Wageningen).

OPMERKINGEN
Wij hebben geen tomatenpuree gebruikt, maar gepelde tomaten en die tussen de vingers fijngeknepen. Dat was al met al voldoende nat, dus het glas water was niet aan de orde.

Plaats een reactie