Noedels en snijbiet

Bron: de køken van MergenMetz
300-350 gr noedels; fikse bos snijbietblad, gewassen, drooggeslingerd en in middelgrote stukken gescheurd; 2 tenen knoflook, fijngehakt; 2-4 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt; 1 rode peper, fijngehakt (met zaden voor de pit); lichte sojasaus; scheutje arachideolie; handje pijnboompitten

Noedels en snijbiet - breed.jpg

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Let op: eerst lijkt het wel een eeuwigheid te gaan duren en dan opeens zijn ze verbrand. Dus blijf erbij en schud herhaaldelijk om. Neem de pitten uit de pan en zet apart

Noedels en snijbiet - noedels.jpg

De noedels worden op het eind gemengd. Maar die dingen zijn in 2 à 3 minuten gekookt, dus het enige dat u op tijd moet doen is een pan water aan de kook brengen.

Neem een wok of een ruime kasserol. Verhit op matig vuur wat arachideolie en fruit daarin de knoflook, gember en rode peper. Na een minuut of wat doet u de snijbietbladsnippers in de pan. Dat zal misschien niet ineens lukken, maar het slinkt snel. Dus omscheppen en weer nieuw blad erbij. Als al het blad in de pan is er een scheut lichte sojasaus over doen. Omscheppen en laat hooguit tien minuten stoven. Gaar is gaar en overgaar is niet lekker.

Noedels en snijbiet 1.jpg

Ondertussen koken de noedels. Giet ze af en meng ze door de snijbiet.
Breng op smaak met evt nog wat sojasaus – of zet deze op tafel en laat ieder zijn eigen zoutgehalte bepalen.

Schep op borden en bestrooi met wat pijnboompitten. Serveer.

13 juni 2011
Eigenlijk heb ik geen zin om te koken. Maar goed, 't mot hè. En dan gebeurt er dit. We hebben lekker gegeten. Punt.

OPMERKINGEN
1.   De snijbiet heeft neiging tot klonteren dus mengen met de noedels is niet makkelijk. Een beetje "harken in de pan" is dus wel nodig voor een fraaie opschepping.
2.   Het stoven van de snijbiet doen wij zonder deksel. Ook al is het droog geslingerd met een slazwieper, er komt nog zo veel vocht uit het blad dat dit beter kan verdampen.

Plaats een reactie