Topinamboer-wafels (Aardpeerwafels)

Wij maken aardpeerwafels met een ouderwets gietijzeren wafelijzer op het vuur van het fornuis. Het is een klusje van niks, deze wafels maken.

Wafels van topinamboer (aardpeerwafels)

Lekkere wafels van beslag en aardpeer. Het is een klusje van niets: beslag van meel, eieren en wat melk. Plus peper en zout en dan geraspte aardpeer er doorheen. Bakken en eten.

Gang: Bijgerecht, Hapje, Lunch
Keuken: Internationaal
Voor: 4 wafels
Auteur: Kraut & Rüben 02-2017 (een goed moestuinblad)
Ingredienten
  • 2 st ei
  • 150 gr meel/bloem
  • snuf zout
  • ½ theel peper uit de molen
  • snuf gemalen koriander
  • 150 ml melk
  • 400 gr aardperen, geschild en grof geraspt
  • olie voor het wafelijzer (arachide- of koolzaadolie)
Bereiding
  1. Doe alle ingrediënten, uitgezonderd de aardpeer, in een kom en maak er met een mixer een mooi beslag van.

  2. Meng dan de aardpeerrasp erdoorheen.

  3. Verhit het wafelijzer voor.

  4. Smeer de binnenkant, beide helften, in met olie.

  5. Spreid een paar eetlepels deeg uit over het ijzer. Druk desgewenst wat langs de randen.Doe het ijzer dicht, druk het wat aan en bak tot het goudbruin is.

  6. Check en keer het ijzer af en toe om. 

  7. Het bakken duurt misschien vijf minuten.

  8. Wip de wafel er met behulp van een mes uit.

  9. Smeer het weer in met olie en bak de volgende wafel.

Opmerkingen

1) Kan met allerlei groenten worden gemaakt, dus ook wortels, pastinaak, pompoen, in de zomer met courgette.
2) Wij hebben korianderpoeder gebruikt in plaats van nootmuskaat, zoals in het oorspronkelijke recept.
3) Wij hebben geen witte bloem, maar biologische woudkorenmix gebruikt, waar we ook brood van bakken.

22 januari 2017
Ik wilde een gietijzeren wafelijzer, ook om buiten boven open vuur wafels mee te bakken. Op Marktplaats een maand of wat geleden een gevonden en gehaald.
“Hij heeft bij mijn vader alleen maar boven de schoorsteen gehangen,” zei de man.
De buitenkant van het ijzer was met kachelzwart of iets dergelijks zwart gemaakt, maar de binnenzijde was mooi schoon.

In Kraut & Rüben ziet het er gelikt uit. Een soort uitsmijter? Ausschmeißer? 🙂

Mrs. M kwam terug van een bezoek met haar zus aan hun zus in Beneberg, Eifel. Op het moment dat zij binnenstapte had ik de vierde wafel gebakken. Het klopt exact.
We aten dus elk twee wafels. Zonder iets, dat dan weer wel. Maar het was om uit te proberen en het wafelijzer – misschien wel voor het eerst – in gebruik te nemen.
“Er moet eigenlijk wel een sausje bij,” opperde mrs. M. Maar wat? Een chutney?
Enfin, daar kunnen we nog over nadenken.

Plaats een reactie

Waardering