Februari in de moestuin

De maand februari is er een om de kriebels in toom te houden. Voor de meeste planten is het te vroeg om te zaaien en het bewerken van de moestuinbedden kan beter nog worden uitgesteld.
Maar wat dan wel?

Onze moestuin op 31 januari 2017

Februari, en zeker begin februari, kan de koudste wintermaand zijn. Alhoewel het er de laatste jaren daar weinig van heeft. Maar wel goed om rekening mee te houden.


We doorlopen ons eigen zaaiplan. Als een volledig overzicht wilt hebben wat er in februari allemaal kan worden gezaaid: kijk in de Zaaiagenda. Lees hier onze recensie en omdat we er zo enthousiast over zijn, verkopen we het ook. Kijk hier.


Warm voorzaaien

Zaailingen tomaat

Als u zich aan aubergines waagt – ze verlangen namelijk veel warmte – dan deze medio februari zaaien.Tegen het einde van de maand kunnen de tomaten. Ze kiemen vrij snel. Dus u moet wel de ruimte hebben om ze warm en vorstvrij te kunnen laten groeien.
Knolselderij is een groente die een hele lange groeitijd kent. Zaai deze binnen voor. Net als knolvenkel, paprika of komkommers. Als u er vroeg bij wilt zijn.


Koel voorzaaien

Wij zaaien de spitskool Filderkraut al in februari voor. We verspenen ze, kweken ze wat op en dan gaan ze april op hun plek in de moestuin. Filderkraut is de zuurkoolkool.


Voortrekken

Rabarber voorgetrokken

Vroege aardappels kunnen zes weken te voren worden voorgetrokken. Dat wil zeggen als u het waagt ze al medio maart uit te planten, moeten ze nu bij ca. 10o C in het licht worden gelegd om ze te laten kiemen. Dat kan dus in een bijkeuken of de hal zijn. Als het maar niet te warm is en er voldoende licht binnen valt.

Een hoge grote kunststof pot, omgekeerde emmer of, heel erg mooi, zo’n terracotta pot over de rabarberplanten zetten om deze voor te trekken en mooi rode stengels te geven.


Onder koud glas

Tuinbonen in de koude bak

Onder de eenruiters van de koude bak leggen we de tuinbonen. Als ze een twintig centimeter hoog zijn, verplanten we ze naar de moestuin. Zo hebben ze een kick start en oogsten wij tuinbonen voor de zwarte luis de planten goed en wel heeft ontdekt.
Natuurlijk kunt u de koude bak ook gebruiken om snijsla of radijs te zaaien.


Aardperen enzovoorts opeten

De laatste aardperen moeten worden gerooid en wat dikke jongens teruggeplant.
Dat geldt ook andere winterharde groenten, zoals kolen, schorseneren, pastinaken. Deze kunt u best allemaal opeten. Als u voor zaad wilt gaan, kunt u het best de wortelgroenten op een andere plek herplanten. Lees hier meer over zelf zaden winnen.


Tuinwerk

Uitgezonderd wat opruimen en misschien nog wat snoeien, raden we u aan de tuin nog lekker met rust te laten. Het gevaar bestaat immers dat u koude grond dieper brengt, door regen nu al mineralen en meststoffen wegspoelen voordat u de planten plant. Het is moeilijk, maar nog even wachten.

1 gedachte over “Februari in de moestuin”

Plaats een reactie