Toscaanse soep met eekhoorntjesbrood

bron: Volkskeuken (Onno Kleyn)
25 gr gedroogd eekhoorntjesbrood (cèpes, funghi porcini); 1 ui, gesnipperd; 3 stengels bleekselderij, klein gesneden; 3 wortels, grof gehakt; 1 teen knoflook, fijn gehakt; 3 gepelde tomaten, uit blik, in stukjes; 2 paddestoelenbouillonblokjes; Parmezaanse kaas, geraspt; olijfolie; 4 eieren; sneden oud brood

Toscaanse soep met eekhoorntjesbrood-pan.jpgWeek de paddestoelen gedurende en half uur in heet water.

Neem een stevige pan (kasserol) en bak de ui, bleekselderij, knoflook en wortel in een scheut olijfolie. Doe de tomatenstukjes erbij net als de paddestoelen. Giet het weekvocht voorzichtig over in een andere kom om zodoende ervoor te zorgen dat het "gruis" dat van de paddestoelen afkomt, achterblijft. Giet het schone weekvocht bij de soep in wording. En een liter water. En de bouillonblokjes. Kook, gedurende minstens 15 minuten.

Indien hoofdgerecht: Rooster het brood in de oven, tot het goed droog is.
Neem een soepterrine of andere pan. Meng hierin de eieren met een hoeveelheid Parmezaanse kaas. Giet de kokende soep in de terrine en roer door.
Verdeel het brood over de vier borden, schenk de soep erover en giet er nog een straaltje olijfolie over.

25 november 2009
Als voorgerecht gemaakt, dus zonder het brood. En de olijfolie vergeten. Goed soepie.
NB Op de foto is de soep roder dan in werkelijkheid. Door de flits vermoedelijk en de reflectie of beter non-reflectie van kleuren?

OPMERKINGEN
1.   Omdat ik voor twaalf personen kookte is er een blik gepelde tomaten ingegaan + sap
2.   Ik heb de soep een beetje, zo voor ongeveer de helft, met de staafmixer gepureerd. Niet dat het een dikke soep werd, maar het gaf wel enige binding.

Plaats een reactie