Tsjechische cake voor Pasen en daarna

Velikonoční nádivka
Totaal
1 uur 15 min
 

Velikonoční betekent Pasen. Nádivka moet op iets als taart of cake duiden. Het is een cake van oud brood, ei, (wilde) groenten en kruiden en vlees of paddenstoelen

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Tsjechisch
Voor: 4 Personen
Auteur: Met dank aan Gabrielle de Nijs Bik
Ingredienten
  • 200 ml volle melk
  • 4 st eieren
  • 350 gr oesterzwammen, in blokjes
  • 200 gr ouder brood, in blokjes (wij hadden kleine pistolets)
  • 40 gr roomboter
  • 3 handen gemengde bladeren, zoals brandneteltoppen, brave hendrik, paardenbloemblad, zevenblad, look-zonder-look, kortom, wat je in de tuin kunt vinden
  • 1 bosje bieslook of Chinese bieslook, fijngesneden optioneel
  • wat blad van Roomse kervel, dikke bladstelen eruit, fijnsnijden optioneel
  • peper uit de molen en zout
  • 1 theel bakpoeder of natriumbicarbonaat (baking soda)
Bereiding
  1. Neem een ruime kom en week het brood in de melk. Als het goed is, is er niet te veel melk. Wat kneden helpt.

  2. Was de (wilde) groenten goed. Blancheer het kort (hooguit een minuut) in kokend water, laat in een vergiet uitlekken en afkoelen.

  3. Scheidt de eieren. Kieper de eigelen bij het melkbrood, doe de eiwitten in een aparte, vetvrij gemaakte kom.

  4. Meng eigelen en het brood. Doe er de baking soda door en een beetje gesmolten boter.

  5. Meng de kruiden erdoor, dus de bieslook en kervel of een ander kruid als je deze niet hebt.

  6. Meng de oesterzwamblokjes erdoor.

  7. Klop de eiwitten stijf.

  8. Knijp de groenten in het vergiet wat uit, trek de bal weer uit elkaar en hak het fijn. Doe bij het melkbrood-eigeel-kruidenmengsel.

  9. Meng alles goed door elkaar. Spatel dan het eiwit erdoorheen. Draai flink wat peper uit de molen erover en wellicht een snuf zout erdoor doen. Meng nog eens.

  10. Vet een bakvorm met de boter. Verdeel het "beslag" in de bakvorm. Het is een stijf, grof geheel, dus druk het lichtjes aan.

  11. Bak gedurende pakweg 25 minuten op 190° C – maar dit heeft alles te maken met de bakvorm en de hoogte van de cake. Dus let op.

  12. Als de bovenkant bruin begint te worden en het is wat gerezen, dan is de Tsjechische paascake klaar.

  13. Snijd in punten en eet smakelijk!

Opmerkingen
  • Voor groenten kan eigenlijk van alles, zo veel recepten als er zijn, zo veel groenten worden gebruikt. Spinazie mag ook (brave hendrik is een wilde versie ervan). Dat geldt ook de kruiden. Enkele raspen er nootmuskaat door, maar gebruiken dan zeker geen kervel.
  • De basisrecepten gebruiken allemaal vlees: blokjes ham of gerookt spek of worst. We hebben zelfs gekookte tong gezien.

25 april 2022
Vijf dagen tevoren plaatste ik een foto van wilde groenten met de tekst “de spinazie voor vanavond”. Gabrielle de Nijs Bik reageerde met “Wij hebben die groenten in een Nádivka gebruikt.” En ze plaatste een recept.
Je kunt het ook hoger maken als een cake, ik nam een lage, ronde taartvorm.

Het is zeer smakelijk, je kunt er naar hartenlust variëren, maar gebruik vooral veel groenten en kruiden.

Plaats een reactie

Waardering