Eenvoudige salade met kappertjes, artisjokhart, wat gepekelde citroen, olijven en noem maar op. Om je vingers bij af te likken
- 500 gr vastkokende aardappelen (roseval, rattes e.d.)
- 4 eetl goede olijfolie extra vierge
- ½ st gepekelde/ingelegde citroen schil in kleine stukjes
- ca 25 st zwarte olijven ontpit, een keer doorgesneden
- 2 eetl gezouten kappertjes beetje hakken (eerst goed spoelen, laten weken)
- 6 st lente- of bosui in ringetjes
- 1 st citroen alleen sap
- 1 theel komijnpoeder
- ½ blikje artisjokharten (op water, niet op olie)
- ½ theel harissa
- peper & zout
-
Kook de aardappelen in de schil in gezouten water. Niet te gaar, wat zelfs de meest vastkokende aardappel kan verpappen. Trek de schil er af (evt. onder koud stromend water). Snijd ze in schijven en laat afkoelen.
-
Meng de aardappelschijven met de olijfolie en peper en zout tot het op smaak is.
-
Voeg de andere ingrediënten – m.u.v. de artisjokharten – vervolgens in één keer toe en meng dan nog een keer goed. Dit om door herhaaldelijk mengen/omscheppen aardappelschijfschade te voorkomen.
-
Als alles goed gemengd is, de in de lengte doorgesneden artisjokhartjes er nonchalant door mengen. Zet deze salade gerust een paar uur weg in de koelkast om de smaken lekker te laten doortrekken.
Het oorspronkelijke recept spreekt van “twee rauwe, in citroensap gemarineerde artisjokharten”.
8 september 2012
Gemaakt, nou ja, eigenlijk dus op 7 september. Het is een uitstekende salade. We hadden er nooit bij stilgestaan, maar in de Noord-Afrikaanse landen telen ze ongetwijfeld ook aardappelen.