Tunesische aardappelsalade

Tunesische aardappelsalade
Kooktijd
47 min
Totaal
4 uur 47 min
 

Eenvoudige salade met kappertjes, artisjokhart, wat gepekelde citroen, olijven en noem maar op. Om je vingers bij af te likken

Gang: Hoofd- of bijgerecht
Keuken: Tunesisch
Voor: 4 personen
Auteur: NRC 7 juli 2010 die het weer van Claudia Roden had
Ingredienten
  • 500 gr vastkokende aardappelen (roseval, rattes e.d.)
  • 4 eetl goede olijfolie extra vierge
  • ½ st gepekelde/ingelegde citroen schil in kleine stukjes
  • ca 25 st zwarte olijven ontpit, een keer doorgesneden
  • 2 eetl gezouten kappertjes beetje hakken (eerst goed spoelen, laten weken)
  • 6 st lente- of bosui in ringetjes
  • 1 st citroen alleen sap
  • 1 theel komijnpoeder
  • ½ blikje artisjokharten (op water, niet op olie)
  • ½ theel harissa
  • peper & zout
Bereiding
  1. Kook de aardappelen in de schil in gezouten water. Niet te gaar, wat zelfs de meest vastkokende aardappel kan verpappen. Trek de schil er af (evt. onder koud stromend water). Snijd ze in schijven en laat afkoelen.

  2. Meng de aardappelschijven met de olijfolie en peper en zout tot het op smaak is. 

  3. Voeg de andere ingrediënten – m.u.v. de artisjokharten – vervolgens in één keer toe en meng dan nog een keer goed. Dit om door herhaaldelijk mengen/omscheppen aardappelschijfschade te voorkomen. 

  4. Als alles goed gemengd is, de in de lengte doorgesneden artisjokhartjes er nonchalant door mengen. Zet deze salade gerust een paar uur weg in de koelkast om de smaken lekker te laten doortrekken.

Opmerkingen

Het oorspronkelijke recept spreekt van “twee rauwe, in citroensap gemarineerde artisjokharten”.



8 september 2012
Gemaakt, nou ja, eigenlijk dus op 7 september. Het is een uitstekende salade. We hadden er nooit bij stilgestaan, maar in de Noord-Afrikaanse landen telen ze ongetwijfeld ook aardappelen.

Plaats een reactie

Waardering