Spinazie-pestosaus met pasta

Bron: traditioneel
1 kg spinazie (Nieuw-Zeelandse spinazie, snijbiet); zout

Pesto: 30 gr basilicum Genovese (de klassieke), blad; 3-4 eetl pijnboompitten; 40 gr Parmezaanse kaas, grof geraspt; 2 tenen knoflook; olijfolie; zout

Voor de pasta namen wij gewoon gedroogde met kaas gevulde tortellini.

Spinazie-pestosaus met pasta 2.jpgDe pesto is een kwestie van de staafmixer of keukenmachine laten draaien over alle ingrediënten. Op smaak brengen met wat zout.

Het spinazieblad kookt u gaar in gezouten water. Parallel hieraan kookt u de pasta – onze had 18 minuten voorgeschreven kooktijd, maar dat kan variëren. Laat de spinazie uitlekken en hak ze daarna zo grof of fijn als u zelf wenst. Meng het met de pesto – misschien heeft u niet alle pesto nodig, ook dat is een kwestie van smaak.

Pasta afgieten en de spinazie-pestosaus erover. Of erdoor mengen.

13 september 2012
Dinsdag j.l. was een drukke dag; we waren laat klaar, zo tegen zessen. En bovendien moesten we vroeg weg. Geen tijd meer om te koken. Dat duurt minstens een uur. Meestal langer. Ik wilde me vergrijpen aan twee kant-en-klaar pizza's. Huppekee, de oven in. Gemaksvoer.
Maar mrs. M protesteerde heftig: "Hoe kan jij, jij die zo prat gaat op gezond eten en veel groenten, zulke zoute kleffe plakken deeg willen eten." Met die zoute kleffe plakken deeg doelde ze op pizza.
"Maar ze zijn van Dr. Oetker," wierp ik tegen, "dat is nog iets van kwaliteit."
Ze luisterde niet en zei: "Maak dan maar weer een spinazie met tortellini. Dat deed je vroeger ook wel eens." En vroeger was meer dan tien jaar geleden. Toen we een ander druk en vooral zakelijk leven leidden.
"Kant en klare tortellini? Met diepvries spinazie? En pesto uit een potje," sneerde ik terug "Dat noem jij wel gezond."
"Het is in elk geval beter dan een pizza en net zo snel klaar. Waarschijnlijk zelfs sneller."
Het was einde discussie. Er kwam geen pizza. Ik maakte iets van ui, tomaten, paprika, rode peper en korrels suikermaïs. Allemaal uit de tuin. Zag er wel Mexicaans uit.

Spinazie-pestosaus met pasta 1.jpg

Maar de spinazie-pestosaus bleef in mijn hoofd hangen. Lang geleden, was het, dat we dat hebben gegeten. En vandaag gemaakt. Maar wel met eigen Nieuw-Zeelandse spinazie, eigen basilicum, eigen knoflook en "eigen" olijfolie.
Het was lekker. Erg lekker.
Oh ja: als met al, plukken, wassen ('drie keer wassen is schoon'), koken, pesto maken, enzovoorts toch meer dan een uur bezig.

OPMERKINGEN
Zoals aangegeven: kan met diverse soorten spinazie-achtige bladgroenten. Waaronder spinazie 🙂

Plaats een reactie