Tzatziki

bron: Madhur Jaffrey's Vegetarische Gerechten
½ l volle of magere yoghurt; kleine komkommer met niet of nauwelijks ontwikkelde zaden; 1 theel. zout; 1-2 eetl. dille, verse dille; 1 teen knoflook, geperst; 2 eetl. olijfolie

Maak van de yoghurt zachte yoghurtkaas. Hang de yoghurt 4 a 5 uur op.
Schil de komkommer en snijd deze in dobbelsteentjes. van ½ cm. Klein dus. (Desnoods met een lepel het nat en de zaden uit het binnenste schrapen en wegdoen.) Strooi er een halve theelepel zout over en zet een uur weg. Druk er vervolgens het vocht zoveel mogelijk uit.
Doe de yoghurtkaas in een kom. Doe er een half theelepeltje zout in en de dille, komkommer, knoflook en olie. Goed mengen. Klaar.

Tja. Zo heb ik nog nooit tzatziki gemaakt. Meestal veel simpeler: komkommer raspen, mengen met yoghurt, dille, geperste knoflook en olie. Eventueel wat peper & zout. Huppekee. Niet zeuren, klaar.
Volgens het boek is dit het recept van restaurant Ta Nissia in Thessaloniki. Dus echt Grieks. Geen Hollands geklooi.

10 juli 2008
Zo-even heb ik het algemene verhaal over de komkommer op onze website gepubliceerd. Daarbij heb ik het Groentekookboek van Jane Grigson geraadpleegd. Zij heeft het volgende recept:

Cacik

Turkse komkommersalade met yoghurt

bron: Groentekookboek
1 grote komkommer; 2 volle theel zeetzout, fijngestampt; 4-5 tenen knoflook, met zout gestampt tot een puree; ½ l yoghurt, bij voorkeur van de geit; veel zwarte peper; 1 eetl munt, gedroogd of 4 eetl verse munt, fijngehakt.

Snijd de komkommer – met of zonder schil – in blokjes en bestrooi deze met het zeezout. Minstens 1 uur laten uitlekken. Met de handen uitpersen en droogdeppen in een schone theedoek.
Meng de yoghurt, peper, zout en knoflook en bijna alle munt. Een half uur voor het serveren doet u de komkommer erbij en koelt de salade goed. Serveer met wat munt erover gestrooid.

Plaats een reactie