Velen van ons snijden kop en kont van een ui en beginnen dan te snijden of hakken. Dat wordt tranen plengen. Zo is een ui zonder veel tranen het makkelijkst klein te krijgen.
Het lijkt overbodig, maar dankzij een ervaringsuitwisseling met een schoonzoon, hebben we besloten dit toch maar op de site bij de tips te zetten.
|
Een belangrijke zaak, naast een scherp keukenmes, is om de basis – de wortelaanzet – van de ui intact te laten.
Wij snijden de kop er met een aardappelschilmesje uit.
|
|
We halveren de ui, dus midden door de kont gesneden. En we trekken de bruine rokken er af.
|
|
De naakte halve ui wordt op 5 mm of zo van elkaar ingesneden. Net niet tegen het kontje, dus zodat alles vast blijft zitten.
|
|
En dan overdwars doorsnijden. De kleine brokjes vallen er van af. Gesnipperd, dus.
Tegen het moment dat we de kont bereiken, wordt het wat lastiger en leggen we het overdwars.
|
|
Klaar, kontje weggooien.
|