Lees hier het verhaal achter dit recept. Onze hutspot is niet van Spaanse origine. De Spanjaarden hebben het overgenomen. Spreken de 'h' niet uit en oorspronkelijk is het 'huspot' van door elkaar husselen.
Bereiding
Hak runderschenkel in stukken en zet op met water en zout. Laat de schenkel in ongeveer anderhalf uur bijna gaar worden, haal hem uit de pan en laat even uitlekken. Bak de schenkel daarna in een grote braadpan aan met blokjes spek en wat reuzel. Voeg de uien, gele wortels en pastinaak toe en bak ze mee met peper, nootmuskaat en de fijn gesneden gember. Giet er zo veel bouillon bij dat alles half onderstaat en stoof het langzaam in nog zo'n 20 tot 30 minuten gaar. Haal de schenkel uit de pan. Hussel (!) de uien, gele wortels, pastinaak en de spekblokjes goed door elkaar of stamp het fijn met een stamppotstamper. Serveer de uspotop een bord en leg de runderschenkel erbij. Wrijf op het laatst de hardgekookte eierdooiers met wat in azijn gedoopt witbrood door een zeef en bestrooi daar het gerecht mee.
Eventueel op smaak brengen met wat zout.
15 februari 2013
Eerst even dit: dit is een uitstekend smakende stamppot. Krachtig en niet zo wee, zoals veel hutspotten kunnen zijn. Maak het maar eens.
Felix Wilbrink heeft de primeur kond te doen van dit recept, vanmorgen, in De Telegraaf. Kijk hier. Het kostte ons wel wat moeite dit onder de pet gehouden.
Vandaag is het WK Snert- en Stamppot koken in Groningen. Geen Spaanse koning, wiens leger strijdt het de Ollanders, maar stamppotkoning Werner Drentmaakt dit gerecht op uitnodiging van Aaltje.nu. Hij presenteert het voor de jury op een stuk leisteen, zoals de soldaten het vroeger misschien opgediend kregen.
Hij presenteert de uspot op twee opgemaakt. Een zo authentiek mogelijk (zie brede afbeelding) en een (nog) meer artistiek uitziend.
Bij de uitgang van het gebouw waar de wedstrijd wordt gehouden, kopen we voor € 19,50 het boek van deze koning: 4 Seizoenen Stamppot. Het is een recent verschenen, geheel nieuwe bewerking van een eerdere versie in 2010: Stamppot het hele jaar door.
Straks, als einde van deze maand waarschijnlijk onze witlof geoogst wordt, maken we geheid de stamppot witlof met geitenkaas en cashewnoten. En als de aspergetijd aanbreekt, de, u raadt het al: apsergestamppot. Een heel leuk kookboek. We komen er zeker nog op terug.