Uspot is Hutspot is Nederlands

Morgen is het WK Snert- en Stamppot koken in Groningen. Daar zal stamppotexpert en chef-kok Werner Drent het hutspotrecept reconstrueren, zoals de Spaanse soldaten dat ooit voor de poorten van Leiden achter lieten.

WK snert en stamppot koken - vignet“Hutspot is een oer-Hollands gerecht en daarmee basta!” zegt Marcel van Silfhout, een van de makers van het in 2014 te verschijnen Nederlandse kookboek Aaltje.nu. Ze laten dit culinair-historisch statement horen, zien èn proeven op het WK Snert en Stamppotkoken, morgen in Groningen. En speciaal hiervoor is chef-kok en stamppotexpert Werner Drent bereid gevonden om, samen met de mensen van Aaltje.nu, een hutspotrecept te maken zoals de Spaanse soldaten het ooit, tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), in onze lage landen hebben aangetroffen.  

 

https://twimg0-a.akamaihd.net/profile_images/1572814000/1001004010316775_1.jpgDe inzending voor het WK stamppotkoken is bedoeld om een hardnekkig gastronomisch misverstand uit de wereld te helpen. De Spaanse ambassadeur Don Javier Vallaure noemde de hutspot onlangs nog een Spaans gerecht. Niets is echter minder waar. Hutspot, aldus schrijver/vertaler Jacques Meerman, is juist een kookkunst die de Spanjaarden ooit in de Lage Landen hebben ontdekt. Als bewijs voor die stelling voert Meerman aan dat hutspot als gerecht van rundvlees, wortel en ui in Spaanse kookboeken uit de 17de, 18de en 19de eeuw voorkomt onder de naam ‘uspot’ (Spanjaarden kunnen niet overweg met de Hollandse ‘h’). De culinair-historische hutspot-polemiek van Meerman is als bijlage bijgevoegd.
 

 

Wikicommons HutspotHet is deze versie die Aaltje.nu tijdens het WK gaat presenteren, en de Spaanse ambassadeur is daarvoor van harte uitgenodigd. Hij zal merken dat het gerecht geen aardappels bevat, omdat de Lage Landen die toen nog niet kenden, en ook de oranje wortels bestonden toen nog niet – onze kok Werner Drent heeft ze door gele wortels en pastinaken vervangen.

Foto’s: Werner Drent is de foto van zijn Twitteraccount. De hutspot komt van Wikicommons

Plaats een reactie