Warme chocolade tartelette met champignons

Bron: Angélique Schmeinck

Wat er aan vooraf ging.
Angélique gebruikt Valrhona Caraïbe couvertures. Wij Original Beans Virunga. Dus wij daagden Angélique uit, want onze chocolade is natuurlijk veel lekkerder. Dat begrijpt u wel, maar zij niet.
“Laten we maar eens vergelijken,” zei ze. “Ik denk dat we maar weinig verschil zullen proeven.”
“Ik ook,” prevelde ik, geschrokken van mijn boude uitspraak bond ik meteen al wat in.
Een paar dagen later kwamen mrs. M en ik bij haar langs. Ik had twee zakjes van onze couvertures meegenomen. En we – lees: Angélique – maakten de onderstaande tartelettes. Deels met Valrhona Caraïbe, deels met Original Beans Virunga.
Het smaakverschil bleek enorm. De tartelettes met de Valrhona-chocolade verbleekten in de puurheid ten opzichte van die met Original Beans gemaakt. En dat terwijl Valrhona een goede chocolatier is.
“Ik snap niet waarom koks geen Original Beans gebruiken,” zei ik na afloop. Op gepaste toon, want zo hoort een winnaar zich te gedragen.
“Ze rekenen niet,” antwoordde Angélique. “Ze kijken naar de aanschafprijs per zak. Om in de buurt van dezelfde smaak te komen kunnen ze met minder couvertures uit van Original Beans. Waardoor een duurdere chocolade toch goedkoper wordt. Maar zover wordt niet vaak doorgedacht.” (Primo 2011: Valrhona: ca. € 5,00/250 gr; Original Beans € 7,95/250 gr.)

Maar àls u deze tartelettes wilt maken met de chocolade van Original Beans, dan raden wij gewoon 225 gram aan. Voor het lekkere, volle chocoladesmaakeffect. U zult verstelt staan.

Warme chocolade tartelette met champignons

Een ontzettend lekker nagerecht van een warm, vloeiend chocoladetaartje met flinterdunne champignons, taggiasche olijven en citroenroom.

Gang: Dessert
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Ingredienten
 • 225 gr pure chocola (70%+)
 • 235 gr roomboter, zacht
 • 200 gr suiker
 • 8 st eieren
 • 110 gr bloem
 • 10 gr maizena
 • slagroom
 • lemon curd
 • taggiasche olijven
 • kastanjechampignons (mooi schoon)
Bereiding
 1. Smelt de chocolade au bain-marie. (Let op: het mag niet te heet worden.)  

 2.  Klop met een mixer de boter met de suiker tot een luchtig geheel. Voeg een voor een de eieren toe. Als het lijkt te gaan schiften, even verwarmen boven het gas of heet water. Sla alles heel luchtig.

 3. Spatel de bloem en de maïzena erdoor (door een zeef, om klonten te voorkomen).

 4. Spatel de gesmolten chocolade erdoor.

 5. Schep de massa in ingevette en bebloemde vormen of in aluminium bakjes. Zet ze een tijdje in de vriezer. Niet noodzakelijk, maar wel voor een beter effect. Want de binnenkant moet superzacht blijven.

 6. Bak ze 12 – 15 minuten in een oven op 160o C.

 7. Tijdens of voor het bakken klopt u de slagroom tot yoghurtdikte en voegt er de lemon curd naar smaak toe. Klop verder tot het mousseachtig is.

 8. En tijdens het bakken schaaft u de champignons in dunne plakjes. Rauw.

 9. Stort de taartjes direct uit de vorm op de borden storten en fraai inkepen. Dan vloeit chocolade uit de kern.

 10. Drapeer er de citroenslagroom naast, strooi er wat champignonplakjes over en leg een vier tot zes olijven ergens bij de stroom natte chocolade.Serveer.

Opmerkingen
 • Angélique vindt de combi van de lemon curdroom heel lekker bij de chocolade. Ik kickte haast op de smaakcombinatie van die lekkere, ietwat zoutige smaak van de olijven bij de chocolade.
 • Witte champignons mag ook, hoor. Zie foto. We konden op dat moment niet aan andere komen.
 • Nu we toch hyperlinks naar de chocolade en lemon curd hebben opgenomen, mag deze, naar het ontzettend makkelijke au bain-mariepannetje ook wel. Klik hier.

Angélique is, voor wat de chocoladekookboeken betreft, een pionier in dit land. Reeds in 1993 verscheen van haar hand Het Chocoladeboek – Een passie voor chocolade. ISBN 906590591X Thans alleen antiquarisch te verkrijgen.

Plaats een reactie

Waardering