Dit is een klassieker. Je vindt op allerlei receptenwebsites. Wij maken dit gerecht zelden. Misschien was dit de tweede of derde keer. Maar het mag niet in onze receptenverzameling ontbreken.
Vegetariërs kunnen de ham gewoon weglaten. Flexitariërs doen een stronkje met ham en een zonder ham.

Witlof of witloof is een klassieker uit van De Lage Landen. Een stronkje witlo(o)f in een plakje ham gerold en een plak kaas erover. Hoppa, zo de oven in. In dit geval op een laagje aardappelpuree.
- 1 kg aardappels, geschild
- 6 st stevige struikjes witlof
- 2 eetl mosterd
- 2 eetl roomboter of ghee
- 150 ml melk
- plakken belegen kaas
- plakken gekookte ham
-
Verwarm de de oven voor op 200 °C.
-
Kook de aardappels in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en stamp er samen met mosterd, boter en melk een puree van. Maak op smaak met peper.
-
Ondertussen: kook de stronkjes witlof in pakweg e minuten, giet af en laat goed uitlekken.
-
Smeer de puree over een ingevette ovenschaal.
-
Leg over de witlofstronkjes een plak ham en wat kaas. Leg de witlofrolletjes naast elkaar in de puree .
-
Zet de schaal een kwartier in het midden van de oven. De kaas moet wel wat gaan bubbelen en lichtjes bruinen.
Wij maakten de aardappelpuree met een pietsie kookwater, een scheutje room, een grote theelepel dijonmosterd en een theelepel grove mosterd.


1 maart 2025
Dit is geen eigen witlof/witloof. Vrij smakeloze hap, duidelijk geen vollegrondsteelt. Maar we hadden het gekocht voor het hapje met mojama. En nu kwamen Gabi en haar dochter Nia bij ons eten, dus leek dit wel een erg toepasselijk gerecht. Nia is bijna vier jaar oud frêle kleindochter, maar ze eet als een bootwerker. De hoeveelheden zijn bij nader inzien, Nia of geen Nia, aan de krappe kant voor vier personen. Maar als je een voorgerecht en dessert hebt, dan is het wel genoeg.