Rode bessengelei is als jam te koop. Bijv. die van Heerlijkheid Mariënwaerdt, in diverse winkels te koop.
Zorg ervoor dat u schone potjes en deksels bij de hand heeft. Wij hebben een grote pan kokend water, waar ze in liggen tot vlak voor ze nodig zijn om te worden gevuld.
Was de witlof. Snijd elke stronk in de lengte in kwarten. Haal de harde kern eruit. Snijd de rest in smalle repen. Sprenkel citroensap erover. Verwarm de olie op laag vuur en schep de reepjes witlof erin om, tot ze zacht zijn. Doe er wat zout en peper bij. Afblussen met de wijn en de azijn.
Breng het vocht etc. weer aan de kook en roer er de geleisuiker door en laat het koken conform de voorschriften op de verpakking. Roer tenslotte de bessengelei erdoor.
Vis pot en deksel uit de pan met kokend water. Vul ze een voor een met de confituur, draai het deksel er goed op en zet ze minstens tien minuten op de kop. (Het idee hierachter is dat de vrijwel kokende confituurmassa geen levende kiemen, bacteriën e.d. bevat. Maar mocht er toch nog iets bijvoorbeeld aan de binnenzijde van het deksel terecht zijn gekomen, dan daalt daar zo de hete confituur op.)
4 april 2008
Ik lees dit prachtige recept in de krant. En denk: "Pot"verdorie. Dit soort confituren worden gemaakt om overgebleven groenten en fruit te bewaren. Maar onze laatste witlof is vorige week opgegaan. Een recept voor volgend jaar – of ik koop gewoon wat witlof.
2) Past goed bij paté en gebraden vlees. Zegt Annelène van Eijndhoven in de krant.