Yoghurtcake met pistachenoten

bron: Moro
(Voor 6 personen:) 3 grote eieren, eiwit en -geel gesplitst; 70 gr fijne suiker; 2 vanillestokjes, in de lengte gehalveerd; 350 gr yoghurt (zie hieronder); 1 citroen, sap en de schil fijn geraspt; ½ sinaasappel, schil fijn geraspt; 20 gr tarwebloem; 30 gr pistachenoten, ongezouten, gepeld en grof gehakt

Dit is een Libanees dessert. Zowel warm als koud te eten.
De yoghurt is een mengsel van dikke Griekse yoghurt en een klein beetje melk. Of Griekse yoghurt en gewone yoghurt mengen.

Neem een blik met dichte bodem. Rond 25 cm, of vierkant of een cakeblik. (Dit wordt overigens geen hoge taart.) Bij voorkeur rvs of bekleed met vetvrij papier.

Verwarm de oven op 180o. Maak bak met water voor een bain marie op de middelste richel van de oven.

Klop de eierdooiers met driekwart van de suiker in een kom tot het mengsel dik en bleek is. Schraap het merg uit de vanillestokjes en doe het erbij. Voeg de yoghurt, vruchtenschillenrasp, citroensap en bloem toe en meng het goed door elkaar.
Klop in een andere kom de eiwitten samen met de overige suiker tot ze stijf is. (Onderste boven houden, dan mag het er niet uit vallen.)
Spatel het eiwit door het yoghurtmengsel.
Schep alles in het bakblik. Zet het in de au bain marie-bak. Het water mag/moet halverwege het bakblik komen.
Laat ongeveer 20 minuten bakken, strooi de gehakte pistaches erover en bak nog eens 20 minuten – tot de cake lichtbruin is.

De cake moet van boven sponzig aanvoelen en het binnenste de consistentie van een vochtige pudding.

Geef er yoghurt bij.
Doe er wat fruit bij (kersen, granaatappelpitten).

8 juli 2008
Experiment dat kennelijk wel in de smaak is gevallen, meen ik. De taart wordt in eerste instantie bol, maar zakt bij afkoelen in. Dat is niet verwonderlijk, want het heeft veel van een soufflé. Zie ook opmerking 4.

Opmerkingen
1.    Fijne suiker kunt u maken door rietsuiker met een keukenmachine fijn te malen.
2.    Ik heb wat meer bloem gebruikt dan aangegeven.
3.    Schep de taart (pudding) uit het bakblik op de bordjes.
4.    We hebben er een lepel Turkse yoghurt bij gedaan en wat frambozen. De taart is iets zurig door de citroensap. De yoghurt moet dus als contrast wat zoet gemaakt worden. Liesbeth adviseert bijv. een uurtje van te voren mengen met vanillesuiker.

Plaats een reactie