Zoete mungbonensoep

Leu dou tang

Bron: Madhur Jaffrey's Vegetarische Gerechten
180 gr hele mungbonen; 5-7 eetl rietsuiker; beetje slagroom; 3 theel maïzena; snuf zout (optioneel)

Controleer de boontjes op steentjes en andere ongeregeldheden. Week ze een nacht. Giet het water af en doe er twee liter schoon water bij. Kook op middelhoog vuur. Een uur of anderhalf. Voeg de suiker toe. Meng de maïzena met wat water tot een papje en roer dat ook door de soep. Kook nog even door en roer. Pureer de soep goed. Proef af op zoetheid, dus voeg eventueel wat suiker toe. Wij deden er een snufje zout door om de smaak op te halen.
Klop de slagroom zonder suiker lobbig – het hoeft niet eens echt stijf geslagen te zijn.

Serveer de soep heet met een kloddertje slagroom erop.

Zoete mungbonensoep.jpg23 februari 2012
Vorige week kwam ik het gerecht tegen. Ik vond het bizar. Gisteren kwam ik een half zakje mungbonen tegen in de la. Kortom: maken!
Arwen en Pieternel aten mee. Vluchten voor het voetbalgeweld op tv. Arwen heeft lang in Hong Kong gewoond en ze vreesde toen ze 'zoete bonensoep' hoorde. Zei ze gelukkig achteraf. In Hong Kong had ze iets te veel gerechten met kleine Chinese zwarte boontjes gehad, o.a. een zoete soep waarvan ze toen en nu nog steeds gruwde. Maar deze soep kon ze goed binnenhouden.
Het is een verrassende, onbekende smaak voor ons. In het begin denk je 'mwa' en misschien wel 'bah', maar na de eerste lepels ……. Hmmm, een tweede kopje mag wel.

OPMERKINGEN
1)   Mungbonen zijn de boontjes waar taugé uit groeit. Oftewel: taugé zijn gekiemde mungbonen. In iedere biologische winkel te koop.
2)   Serveer als dessert.

Plaats een reactie