Zuurkool-bricks

Als Judith komt mee-eten dan heeft ze altijd een eigen inbreng, verrassend en altijd leuk. Of het Reibekuchen is of dit keer zuurkool-bricks als voorgerecht.
Ja, ook het idee om het met zuurkool te vullen kwam van haar. De combinatie met pastinaak ook, maar “dat stond in Smaakvrienden,”zei ze. (Smaakvrienden is het enige echte kookboek dat er is). Omdat Judith als kok werkt bij Linnaeus, het restaurant van museum Het Depot in Wageningen, kregen we de instructies per telefoon: zuurkool een tijdje stoven, witte wijn, wat pastinaak (niet te veel), peterselie, verse koriander (moesten we kopen) en eieren. Dat was het wel. Judith zou deeg meenemen en ze maken.

5 van 1 stem
Zuurkool-bricks
Voorbereiding
1 uur
Kooktijd
30 min
 

Bricks zijn een noordafrikaans c.q. Arabische specialiteit. Groenten of vis of ccombinaties van het een en ander in een dun deeglaagje en dan gefrituurd.

Gang: Lunch – hoofdgerecht(je)
Keuken: arabisch, Tunesisch
Auteur: Judith Smedes
Ingredienten
  • 1 pond zuurkool
  • 1 st ui, gesnipperd
  • 1 glas witte wijn
  • 100-200 gr pastinaken, blokjes, gaar gekookt
  • 1 pak Feuilles de Brick of filodeeg
  • x eieren (1 p.p. + 1 extra)
  • arachide olie (zonnebloemolie, koolzaadolie)
  • 3-4 eetl vers korianderblad, fijn gehakt
  • 3-4 eetl platte peterselie, fijn gehakt
  • peper uit de molen
  • ½ st prei, wit, heel dun gesneden (optioneel)
Bereiding
  1. Scheutje olie in een stevige pan (kasserol) en smoor de ui glazig.

  2. Doe de zuurkool erbij, schep even om en dan het glas witte wijn. Het deksel op de pan, vuur laag en een half uur laten smoren/stoven.

  3. Op het laatst de preiringetjes erbij doen en nog eens doorscheppen. Nog even laten stoven.

  4. Ondertussen kook je de pastinaak. Gaar? Afgieten en goed uit laten lekken.

  5. Stamp zuurkool en pastinaak door elkaar. En laat het maar wat afkoelen.

  6. Als het lauwwarm is wat gemalen peper, peterselie en koriander erdoor mengen.

  7. Neem twee brick-vellen. Snijd er een wat kleiner en leg die op de grote.

  8. Leg in het midden een of twee scheppen zuurkool.

  9. Druk een kuiltje in de zuurkool en tik er een eitje in.

  10. Vouw de brick voorzichtig dicht. Het ei moet heel blijven.

    Eerst in de lengte en dan overdwars de flappen erop.

  11. Doe dit voor alle bricks, d.w.z. tot de zuurkool op is 🙂

  12. Klop het ene ei los. Bestrijk de bricks met wat ei.

  13. Neem een of twee grote koekenpannen. Giet er een redelijke laag olie in. Verhit het goed, want eigenlijk ga je er min of meer in frituren. Test evenueel even met een stukje brickdeeg.

  14. Bak de bricks om en om goudgeel. Niet al te lang, de grap is dat het eigeel zacht blijft,

  15. Serveer het met een flinke dot harissa(-saus)

Opmerkingen

Judith heeft er stiekem toch nog een aardappel door gedaan.
Wij hadden veel gasten, veel bricks die dus even warm gehouden moesten worden. Eigeel was niet meer zacht. Wat de pret niet minder maakte 🙂


21 november 2019
Zo zou je met zijn dertienen eten, zo worden het er op het laatst negen. Maar de lol is er niet minder om. Zeker niet met deze prachtige bricks. Die houden we er in. We hebben nu zelf ook twee bricks-boekjes gekocht, bij een Berlijnse tweedehands webwinkel medimops.de. De boeken kostten respectievelijk 3,60 en 3,30 euro. De verzendkosten 6 euro.

1 gedachte over “Zuurkool-bricks”

Plaats een reactie