Reibekuchen – aardappelkoekjes

Reibekuchen is het mooie Duitse woord voor aardappelkoekjes. De grap is dat de aardappels heel fijn geraspt worden. Dat kan met een handrasp, maar sneller en makkelijker met een speciaal molentje. Op zijn Duits: Reibekuchenreibe (aardappelraspmolen).

5 van 1 stem
Reibekuchen – aardappelkoekjes

Reibekuchen zijn aardappelkoekjes. Heel fijn geraspte aardappel en ui, met wat ei en bloem tot een beslag maken en dan bakken als drie-in-de-pan. Heerlijk met appelmoes of kruidenkwark.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Duits
Auteur: Judith Smedes
Ingredienten
 • 1 kg kruimige aardappels
 • peper uit de molen en zout
 • 1 st grote ui
 • 3 à 4 st eieren
 • 2 à 3 eetl bloem
 • olie om te bakken – of ghee
Bereiding
 1. Maak een beslag door de aardappels èn de ui door de molen te draaien. Lat het pulp door een zeef uitlekken.

 2. Peper en zout en de eieren erbij doen. Doorroeren en dan ook de bloem erbij zodat het een mooi, niet te dun beslag is.

 3. Verhit olie in een koekenpan.

 4. Bak het beslag in kleine hoopjes in de koekenpan en dan worden het koeken.

 5. Op tijd omdraaien.

  “Het zit hem weer in de eenvoud en de juiste timing,” zegt Judith.

 6. Serveer met appelmoes, of zoals wij, met kruidenkwark (kwark met fijngesneden kruiden, zoals paar blaadjes paardenbloem, duizendblad, weegbree, beetje hondsdraf, kleine pimpernel, bieslook, daslook)

24 maart 2017
Reibekuchen, maar ook aardappelkoekjes worden niet vaak in Nederland gegeten, toch? Judith heeft Duitse familie en (dus) een oude Duitse Reibekuchenreibe in haar bezit. Daar is ze trots op. Weken geleden zei ze: Als ik bij jullie eet, maken we Reibekuchen. Aldus geschiedde. We hebben er van gesmikkeld.

12/13 april 2024
Het hing in de lucht. Een poos geleden moest ik aan de Reibekuchen van Judith denken en dacht: ik wil zo’n molentje hebben. En dan komt zomaar, via onze website, een bericht van Martin, uit de lucht vallen: “Ik heb nog een oude Reibenkuchemolen iets voor jullie? Deze is al oud maar mooi. Mijn moeder gebruikte deze en die wordt binnenkort 86. Als je ‘m wilt hebben, stuur ik ‘m op.”
Aldus geschiedde. Wij bezitten nu een heuse Reibekuchenreibe. Met dank aan Martin! En zijn moeder, uiteraard.

15 mei 2024
En dan hebben we vanavond weer Reibekuchen gemaakt. Het molentje dat we van Martin kregen doet het goed. We hebben gesmuld.

1 gedachte over “Reibekuchen – aardappelkoekjes”

Plaats een reactie

Waardering