Een verrassende en zeer smakelijke ovenschotel van zuurkool, pompoen met wat ui, spekjes en een laag kaas erover
- 900-1000 gr zuurkool
- 800-900 gr pompoen, schild en in blokjes
- 125 ml crème fraîche of zure room
- scheutje arachideolie of andere olie om te bakken
- 2 st ui, gesnipperd
- 200 gr spekjes
- 1½ theel gerookt paprikapoeder
- ½ st groentebouillonblokje
- wat tijm (gedroogde blaadjes)
- 1 st (kleine) rode peper, kleingesneden
- Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 1 st rookworst, in plakjes optioneel
-
Verwarm de oven voor op 200℃, als dat voor jouw oven nodig is.
-
Laat de zuurkool in een zeef of vergiet goed uitlekken.
-
Kook de pompoenblokjes in een minuut of twintig. Giet af en laat uitdampen.
-
Parallel aan het koken van de pompen bak je in een koekenpan in een scheutje olie de spekjes uit, doet er wat later de ui bij, de rode peper en het gerookt paprikapoeder. Als de ui glazig is: vuur uit.
-
Leg in de ovenschaal een laagje zuurkool. (Dus een klein deel van de zuurkool.) Strooi er wat tijm over.
-
Stamp de pompoen fijn, doe er de crème fraîche of zure room doorheen. En meng de rest van de zuurkool erdoor, met het verkruimelde bouillonblokje..
-
Schep over de laag zuurkool in de ovenschaal het mengsel van spekjes met de ui.
-
En schep daarop de pompoen-zuurkoolpuree. Strijk het glad. Als je rookworst hebt, leg je de plakjes erop. En kaas erover.
-
Zet twintig minuten in de oven op 200℃.
-
Laat tien minuten afkoelen en serveer!
- Wij hadden rookworst erbij, eigenlijk twee kleine zwijnsworsten. Want gisteren waren we van plan zuurkool met worst te eten. Vandaag wilden we geen aardappel eten. Dus we legden plakjes rookworst bovenop. Dat hoeft dus niet.
- Dankzij Gerhard hebben we jalapeño-pepers uit de kas. Die zijn beduidend pittiger dan de gewone rode peper. Een kleintje ging in deze schotel. En dat was duidelijk te merken, terwijl wij heel goed tegen pedis eten kunnen.
8 december 2024
“Heel erg lekker,” sprak mrs M. En zo was het. De muskaatpompoen Anvers is gewoon zoet. Dit maakt een wonderbaarlijk smakelijk mengsel. Zuurkool gaat ook goed met de zoet ananas, dus dit moest ook wel goed gaan. (We weten dus niet hoe het zou smaken met de ‘gewone’ oranje hokkaido of uchiki kuri -twee namen voor hetzelfde).