Zwarte bessenjam

Bron: divers
3,66 kg zwarte bessen; 1 l water; 2 citroenen, alleen sap; 1200 gr suiker (of ander zoetmiddel); 3-4 zakjes marmello (geleermiddel op basis van pectine); optioneel: 500 ml crème de casis;

U gebruikt natuurlijk naar verhouding dus meer of minder.

Zwarte bessenjam - pruttelend in de pan.jpgHet meeste werk gaat hem in het schoonmaken van de bessen. De pluimpjes (bloemrestjes) kunt u gewoon aan de bes laten zitten, daar merkt u straks niet veel van. De steeltjes verwijderen is soms gepiel. En een paar maal wassen.

Wij maken in in gebruikte glazen potten met deksel. Die zetten we ernaast in een pan met kokend water en vissen er telkens één uit om te vullen. Gloeiend heet, vullen en snel het deksel (ook heet) erop en omgekeerd wegzetten- dat overleeft geen bacterie.

Zwarte bessenjam - omgekeerde potten.jpgDoe de bessen en het water in een pan en breng aan de kook. Laat even koken, opdat de bessen voldoende kapot gaan. Niet alles hoeft te worden stukgekookt. Zeker als u water erbij heeft, mag het wel even pruttelen. Roer. Doe het zoetstof erbij, citroensap en de (optioneel) zwarte bessenlikeur. Breng aan de kook. Doe de marmello erbij, conform gebruiksaanwijzing – en dan een minuutje doorkoken.

Breng over in de potten.

17 juli 2013
Joseph heeft gister de bessen geplukt. We hebben een struik die we eigenlijk nooit snoeien. Maar ze produceert geweldig.
Wat te doen met de bessen? We hebben nog sap in de vriezer van vorig jaar. Dat dus maar niet. We hebben nog tweeënhalve fles likeur – leuk om te maken, maar je hebt wel liefhebbers nodig. (De smaak is uitstekend, maar wie drinkt er regelmatig crème de casis? Wij niet.)
Mrs. M suggereerde jam. Dus jam werd het. En hoe. Zestien potten in voorraad. Naast de acht met aardbeienjam – zo komen we de tijd wel door.


OPMERKINGEN

Zwarte bessenjam - pot jam.jpg1. Er zijn recepten die zwarte bessen en suiker 1:1 nemen. Dat lijkt ons mierzoet. We houden toch wel meer van het fris, zurige en hebben veel minder zoetstof genomen. In de crème de casis (zwarte bessenlikeur) zit overigens ook suiker.

18 juli 2013: De eerste koude proef. Mrs. M vond het te zuur. Ik vond het wel oké, maar toch moest ik haar gelijk geven. Misschien voor mij wel oké, maar voor veel mensen niet. Ik heb in het recept de hoeveelheid suiker verdubbeld naar 1200 gram (ik had dus 600 staan). Dat moet beter zijn.

2. Andere recepten nemen meer en minder water. Sommige geen. Andere weer wel water dat dan moet indampen. Ach. Het water dient in elk geval om aan het begin het aanbranden te voorkomen.

3 gedachten over “Zwarte bessenjam”

 1. Ik heb deze jam vandaag gemaakt, met van Gilze geleisuiker halfzoet. Marmello bestaat volgens mij niet meer. De jam is zoet genoeg maar O O wat is hij bitter. Ik heb geen citroen gebruikt en misschien wat minder water, zou dat de oorzaak zijn? Kan het me haast niet voorstellen. Of moet ik de bessen veel langer laten koken?

  Beantwoorden
  • Sorry, José, voor de trage reactie. Zal alles met de overgang naar onze nieuwe website te maken hebben.
   Ik weet het niet, behalve dan dat wij onlangs, dus pakweg twee weken later, de zwarte bessen hebben geoogst. Ik heb gisteravond jam gemaakt, volgens dit recept, en niets mis mee. Marmello en gezoet met appeldiksap.
   Marmello is nog wel te krijgen bij Van der Kooy Jubbega. Ik kreeg een tip. Ik mailde hen: ja, echt, het was op voorraad. Ik bestelde 3 juli en het is er nog niet. Volgende week naar even navragen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie