
Een curieus Braziliaans bonengerecht met zeewier, spek, diverse specerijen en natuurlijk chocolade. Een heus mooi en bijzonder familierecept dat niet te complex is om te maken.
- 500 gr droge zwarte bonen
- 5 gr kombu, of ander gedroogd zeewier (arame bijvoorbeeld)
- 60 gr blokjes pek, pancetta of baconreepjes optioneel
- 1 st Scotch bonnet-peper of (mildere) rode peper. Heel. optioneel
- 1+ ltr water
- 80 gr pure (80%+) chocolade, in brokjes of couvertures
- 1 st niet te grote ui, in grove stukken
- 70 gr tomatenpuree (dat is 1 klein blikje)
- 50 gr olijfolie
- ca. 3 tenen knoflook (niet hele grote), gepeld
- 10 gr gemberwortel, geschild
- 2 eetl Worcestersaus plus wat extra
- 1 eetl rijstazijn (of andere witte)
- 2 theel fijn zeezout
- 1¼ theel komijnpoeder (= 1 met bergje op de lepel)
- ¾ theel milde kerriepoeder (= 1 afgetopt)
- â…› theel zoet paprikapoeder (zie dat maar te doen: â…› theelepel)
- â…› theel chilipoeder of cayennepeper
- 30 x een draai aan de pepermolen
-
Doe de bonen in een ruime kom en rijkelijk water, ze nemen namelijk veel vocht op. Laat een goede nacht of langer weken. En dan afgieten.
-
Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en maal het fijn, tot een pasta. (Je kan ook een staafmixer gebruiken.)
-
Neem een stevige pan (kasserol) met deksel. Doe de pasta die je zojuist hebt gemaakt, erin. En ook de geweekte bonen, zeewier, pancetta/spek en de Scotch bonnet of andere rode peper – of geen Spaanse/chilipeper.
-
Giet het water erover. Roer het door. Op laag vuur, met deksel op de pan, pakweg 1½ uur laten sudderen – kan wat langer, kan misschien korter, als de bonen gaar zijn (geen pap).
-
Roer ondertussen en proef. Als het heet (pittig) genoeg is, de rode peper eruit vissen.
-
Als de bonen gaar zijn, deksel eraf, vuur hoger en wat laten inkoken. Kwartiertje of zo.
-
Beter is: kook de bonen apart, in water. Dat duurt misschien een uurtje. En voeg de gekookte bonen aan de saus toe, misschien een beetje water erbij en dan even aan de kook brengen.
-
Vuur uit, chocola erdoor roeren. Misschien wat zout en wat Worcestersaus.
Ixta maakt o.i. hier de fout die in meer kookboeken staat. De auteurs componeren een recept dat ze niet zelf hebben gemaakt. Want bonen koken in zuur (dus bijv tomatensaus) duurt erg lang. Of dit nu sperziebonen in peul zijn, of, in dit geval, geweekte bonen.Â

4 september 2025
De zwarte bonen die we telen en vermeerderen, zijn de Cherokee Trail of Tears. Amerikaans erfgoed. En dit is Zuid-Amerikaans. Dus?
Het is een nogal apart gerecht, maar dat is ook de bedoeling. Vooral die pasta smaakt, voordat de chocola erin gaat, al erg lekker. Met de chocola (wij gebruikten Kuná 82% en dat is mooie, pure, ariba cacao) is het geweldig. Het blijft een kwestie van kwaliteitsingrediënten.
Dus als je eens gasten wilt verrassen: dit is niet moeilijk om te maken, wel bijzonder en smakelijk. Eet het als een bijgerecht, met rijst.