Veldsla

Dit vroege voorjaar besloten we enkele veldslaplanten te laten bloeien om het zaad te oogsten. Vandaag was de oogst. Maar eigenlijk…

Vuil zaad

….eigenlijk pakken we het de  volgende keer anders aan. Met een karton of krant eronder of de planten net op tijd oogsten en omgekeerd laten drogen. Want nu ligt het meeste zaad op de aarde.

Het zaad van veldsla valt dus vrij gemakkelijk.

We zaaien veldsla in september in de koude bak. We oogsten het vrijwel de hele winter door.

 


In bloei, met wat winterpostelein rechtsonder

Veldsla bloeit met vergeet-me-niet-achtige bloempjes. Eind mei, begin juni is het zaad oogstbaar – afhankelijk van het weer.


Het zaaddoos heeft ook wel wat van dat van de winterakoniet.

Die spikkeltjes bovenaan zijn zaden. Het blad is van de bamboe dat door de strenge vorst door de plant is afgeworpen. Tja. Als je de koude bak open laat, valt het er in.


De planten, deels dor, hebben we uit de grond getrokken en in een speciekuip gedaan. Schudden en het zaad valt op de bodem van de kuip.

Voor een deel hebben we gepoogd het zaad van de aarde te scheppen.

En met een eenvoudige keukenzeef valt het zand eruit. Schudden en het lichte blad komt bovenop te liggen. Uiteindelijk houd je wel een bak met vervuild zaad over. Maar wie maalt daar om als je het in september weer in de eigen tuin (koude bak) zaait?


 

Plaats een reactie